Hírek Szentes

Szer üzenete díj a szentesi származású művésznek

Pitti Katalin

Pitti Katalin, szentesi származású Liszt Ferenc-díjas operaénekes, érdemes művész, valamint Naszvadi György közgazdász, a Nemzetgazdasági Minisztérium volt államtitkára kapta idén az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban a Szer üzenete elnevezésű díjat, melyet a hagyományoknak megfelelően Szobori búcsú keretében adtak át. A kitüntetetteket mások mellett Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke és Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselője is köszöntötte.

Pitti Katalin a világ számos országában énekelt, számos felkérést kapott az operett világában is. Egyes szervezeteket több mint tíz éve patronál jótékonysági koncertjeivel, illetve annak bevételével. Tíz éve rendszeresen tanít. Úgy tartják, minden mű, amit megszólaltatott és megszólaltat, emlékezetes élményt hagyott és hagy mai napig az emberekben.

Naszvadi György közgazdász, jogász, pénzügyi szakember. Nevéhez fűződik a kincstárnoki rendszer kialakításának koncepciója. Jelenleg a Magyar Nemzeti Bank elnöki főtanácsadója. Egész életében elkötelezett volt a magyar kultúra és a határon túli magyarság iránt, szívügyének tekintette segítésüket.

A Szer üzenete elismerést 2007-ben, Árpád vezér halálának 1100. évfordulóján alapították, a díjazottak egy íjas pecsétgyűrűt vehetnek át, mely pontos másolata egy, az ópusztaszeri monostor ásatásán előkerült Árpád-kori gyűrűnek. Olyan magyar személyeknek adományozzák évről évre, akik életükkel, munkájukkal Szer üzenetét: a hitet, a megmaradást, a hűséget és a hazaszeretet tolmácsolják embertársaik felé. A Szobori Búcsú is több mint 100 éves múltra tekint vissza, Kisboldogasszony napjához köthető.

Pitti Katalin

Vélemény, hozzászólás?