Hírek Kiemelt hírek Szentes

Színészkatonák és fogolyprimadonnák a Koszta múzeumban

A Koszta József Múzeumban a ‘Színészkatonák, fogolyprimadonnák Front- és hadifogolyszínházak az első világháborúban’ címmel március 24-énnyílt meg az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet vándorkiállítása.
A megjelenteket Irsai Farkas László, a Koszta József Múzeum igazgatója üdvözölte. Örömét fejezte ki, hogy ezt a kiállítást sikerült elhozni Szentesre, oda, ahol nemrégiben indult újra a színházi élet. Külön köszönetet mondott Dr. Bodolay Gézának, az Országos Színháztörténeti Intézet és Múzeum igazgatójának, Gajdó Tamás színháztörténésznek, az Országos Színháztörténeti Intézet és Múzeum gyűjteményvezetőjének, akik segítették a “lehozatalt”. Hozzátette: kiváló munkát végeztek a kiállítás kurátorai: Csiszár Mirella és Sipőcz Mariann.
Köszöntőt mondott és a kiállítást Szabó Zoltán Ferenc polgármester nyitotta meg. Beszélt arról, hogy a nehéz, tragikus helyzetekben milyen fontos a mentális segítségnyújtás, és most ezt napjainkban is érzékeljük….Egy-egy ilyen tevékenység életeket menthet, mentett az I. Világháborúban (is), amelyről maga a kiállítás is szól.
A kiállítás azokat a különleges színházi formákat mutatja be, melyeket az első világháború a fronton és a hadifogolytáborokban hívott életre. A háború végén a színészkatonákat leszerelték, a táborokat feloszlatták, a színházi együttesek elbúcsúztak a közönségtől, s mindenki megpróbálta ott folytatni életét, ahol a bevonulás előtt abbahagyta.
A frontszínházak dokumentumait, a hadifogolyszínházakból hazamenekített relikviákat azonban féltve őrizték, élményeiket lejegyezték. A kiállítás anyagát ezek a ritka, különleges fényképek, színlapok, grafikák illusztrálják, kiegészülve háborús filmhíradó-részletekkel.
A tárlat anyaga két nyelvű: magyar és angol.
A kiállítás június 15-ig tekinthető meg.

Vélemény, hozzászólás?