Kiemelt hírek Szentes

Szingapúrban érettségizhet egy szentesi diáklány

A címben leírt tény önmagában még nem is lenne (talán) érdekes, de az, hogy előtte kettő évig a világ egyik legfejlettebb államává fejlődött ország életével, mindennapjaival is megismerkedhet, na, az már több mint figyelemre méltó. Mindezt elsősorban magának, másodsorban a United World Colleges (UWC), nemzetközi közhasznú nonprofit egyesületnek köszönheti.

A részleteket kezdjük az elején. Urbancsok Evelinről van szó, aki a SzentesiKoszta József Általános Iskolában kezdte tanulmányait. főként a reál tantárgyakat kedvelte már itt is, majd később, a Horváth Mihály Gimnáziumban a biológia-kémiai tagozaton – három évfolyam elvégzése során – még inkább elmélyítette ilyen irányú ismereteit. Az elmúlt napokban – angol nyelvből – sikeres előrehozott érettségit tett.

 

Csatlakozott a Studium Generale, dr. Lantos Ferenc főiskola tanár által vezetett csoportjához, és itt már a mélyebb ismeretekre és a kutatások iránti érdeklődésre is szert tett. Ekkor tudatosult benne (a gondolattal már hamarabb is foglalkozott), hogy pályázzon az UWC ösztöndíjára, és tanulmányait külföldi középiskolában folytassa.

Tehát pályázott, bekerült a legjobb „négy közé”, ezután egy három lépcsős akadály sikeres vétele után (június közepén) értesítették, hogy megkapta az ösztöndíjat: egy szingapúri UWC intézményben nemzetközi érettségit tehet, melynek költségeit a szervezet fedezi.

A két éves program keretében tantárgyat kell magas szinten elsajátítani, majd ezekből három emelt- és három középszintű vizsgát kell tenni. Emellett önkéntes munkát kell végezni, kreatív foglalkozásokra járni, konferenciákon részt venni.

Az ösztöndíj 2019. augusztus 9-től 2021. június 30-ig tart, ezalatt három alkalommal lehet hazautazni a Dél-Kelet Ázsiai országból.

Természetesen jött a kérdés: egy 17 éves lány mit szól ehhez a nem mindennapi lehetőséghez?

Urbancsok Evelin: nagyon örültem a lehetőségnek, nagy vágyam teljesült ezzel. Biztos nehéz időszak előtt állok (bár közösen döntöttünk szüleimmel), de az oktatás rendkívül színvonalas és diák-központú, ezért a tanulással talán nem lesz gond.
Mindezek ellenére ez óriási felelősséggel jár, hiszen tisztában vagyok vele, hogy Magyarországot fogom képviselni, tehát ennek megfelelően kell végeznem a feladatokat. Már számolom a napokat….

Sok sikert kívánunk!

Vélemény, hozzászólás?