Hírek Szentes

„Színházfelújítás – történelmi értékeink megőrzése” – interjú Szentes polgármesterével

Szentes Önkormányzata július 27-én megtartott idei 3. rendkívüli nyílt ülésén tárgyalta meg a Tóth József Színház és Vigadó turisztikai célú megújítása érdekében benyújtandó „Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés” című, TOP-1.2.1-16 azonosító számú támogatási kérelem benyújtását. Tehát a szentesi színház, a helyi kulturális élet jövőjéről kérdeztük a város polgármesterét, Szirbik Imrét.

Először rögzítettük a tényeket.

A színházterem felújításának anyagi forrása egy turisztikai pályázat, amely azt jelenti, hogy elsősorban turisztikai célokat kell megcélozni, és alapvetően a színház színvonalas kialakítása a cél – kezdte a város vezetője. Ennek megfelelően a Petőfi utca 2. szám alatti ingatlanban, a korábban itt működő Tóth József Színház turisztikai célú fejlesztése történhet meg, mely a 2008-as bezárása óta romos állapotba került.

A műemlék épületben a tervek szerint színházi, kiállítási- és egyéb turisztikai elemek beépítésével, vonzó és nyitott európai hírű turisztikai és kulturális központ jöhet létre.

A megvalósítás során elsősorban az adottságokat kell figyelembe vennünk. Az egyik, hogy ez műemlék épület, tehát a felújítás kapcsán meg kell őrizni az építészeti örökségeket, stílusokat, hagyományokat. A másik, hogy a pályázati követelmények (pl. látogatottsági előírások) többcélú hasznosítást megvalósító elképzeléseket igényelnek. A harmadik: ez továbbra is tájoló, befogadó színház lesz, társulat nélkül.

Hogyan foglalná össze a színházzal kapcsolatos koncepcióját a polgármester:

 

Néhány konkrétumról is szó esett:

– a színházi épületrész többfunkciósan berendezhető színház termének újjáépítésével korszerű, 440 férőhelyes nézőtér kerül kialakításra

– A beruházás során megújulnak az egykori színházi épületrész külső- és belső épületszerkezetei, színház-technológiája, installációi, fedése, felületképzése, burkolatai.

– XXI. századi professzionális színpad-, hang-, és fénytechnikával, mobil berendezések alkalmazásával kell  a feladatot megoldani.

– olyan új objektumot kell létrehozni, amely éves szinten közel 25 ezer fős látogatószámot ér el.

Akik ismerték a ’60-as években megtörtént átalakítás előtti színházat, azok ráismerhetnek-e majd az eredeti elemekre?

+ Ez a célunk. Igyekszünk újra az épületrész eredeti arányait, nyílászárórendszerét, anyagait és színeit megteremteni. A felújítás  műemléki előírások szerint, a megtalált eredeti tervek és restaurátori kutatások alapján történik majd, a modern kor  követelményeinek figyelembe vételével.

Az eddig elmondottakból is kiderül, óriási anyagi eszközöket kell a célokhoz rendelni.

+ Igen. A testület döntése alapján 1 100 000 000 ,- Ft, azaz egymilliárd-százmillió forint pályázati forrásra nyújtottuk be kérelmünket, melyről a Csongrád megyei közgyűlés várhatóan szeptemberben dönt. Ez nem lesz elég a beruházás teljes költségeire, ezért már most új forrásokat keresünk. Nagyon bízom abban, hogy mikorra szükség lesz, rendelkezésre fog állni mintegy 4-500 millió forint plusz forrás. A pénzek és a célok optimális összhangjának megteremtésével ez már biztosíthatja az elképzelések teljes anyagi hátterét.

Bár még nincs meg a támogatás mégis, hogy állnak az előkészületekkel?

+ Az elsődleges tervek elkészültek, sőt a belső terekkel kapcsolatos elképzeléseket már el is fogadta a műemlékvédelmi zsűri, a külső részekkel összefüggésben még egyeztetni szükséges, de fogalmazhatunk úgy, hogy a műemlékvédelem a terveink 80 %-át már elfogadta. Ha meg lesz a megyei döntés a támogatásról, akkor kezdődhet az engedélyes tervek elkészítése. A színházterem szakmai előkészítésébe bevontunk szentesi illetőségű szakembereket is – remélhetően eredményesen.

Mikor ülhetünk be az első színházi előadásra a Tóth József Színházterembe?

+ Úgy vélem, az eredeti „vágyainkhoz” képest másfél éves csúszásban vagyunk, szerintem rajtunk kívül álló okok miatt. Most viszont úgy számolok, hogy ez év szeptemberére várható döntés a pályázatunkról. Ha eredményes lesz, jövő évben hozzáfoghatunk a kivitelezéshez, és 2019 nyár végén megnyithatjuk a felújított Tóth József Színháztermet és Vigadót.

Látványtervek a felújítás utáni színházról:

navigate_before
navigate_next

 

 

Vélemény, hozzászólás?