Kiemelt hírek Szentes

Szociális lehetőségek a tanévkezdés elején

A Szentesi Közös Önkormányzati Hivatal Szociális Irodájának munkatársai számára mozgalmas a tanévkezdés időszaka, de az óvodás- iskoláskorú gyermekes családok számára is az. Év közben sem sokkal kevesebb a munka, de ez most mégis más. Az Iroda mindig törekszik a lehetséges szociális támogatások minél szélesebb körű megismertetésére, a teljes körű szétosztására, ha van rá mód, a méltánylás gyakorlására. Az új tanév elején pedig – mivel gyermekek sorsáról (is) van szó – még inkább „aktivizálódnak”.

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők számára augusztus 27-én 6000.-, illetve 6500.- Ft. értékű (a gyereket egyedül nevelők esetében) Erzsébet utalványt adtak át a családoknak. Továbbá már egész nyáron lehetett igényelni az önkormányzattól a beiskolázási segélyt, ebből mintegy 100 családot tudtak hathatósan segíteni.

A bölcsődei- óvodai ellátás ingyenes azoknak, akiknél az egy főre jutó jövedelem nem éri el a nettó 119.301.- forintot. Ez nagy segítség a szülőknek. Akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, azok számára ingyenes az étkeztetés az általános iskolában. Viszont lehet igényt benyújtani általános- és középiskolai étkezési térítési díjak támogatására lehet benyújtani kérelmeket. Ezeket elsődlegesen szeptember 20-ig lehet kérelmezni, és megítélése esetén ez, a hónap elejétől visszamenőlegesen jár. Ezt lehet igényelni az egész tanév folyamán, és mindig az adott hónap első napjától kezdve számítják.

Többször szóba került a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény, mit kell erről tudni? E kedvezmény megállapításának alapja (2007 január 1-óta) a nyugdíjminimum, ami 28 500.-Ft., és mivel az utóbbi években  a   minimálbérek emelkedtek, a nyugdíjminimum viszont nem követi ezt, így sajnos egyre kevesebben férnek bele ebbe a kategóriába.

Akik jogosultak a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre, azoknak 8. osztályig ingyenes az étkezés (középiskolások esetében 50%-os automatikus támogatás), jelentős tankönyvtámogatásban részesülnek, évi két alkalommal kapnak Erzsébet utalványt. Szentesen összesen 469-en részesültek ilyen támogatásban.

Az Iroda munkatársai már készítik elő az első diplomát szerző nappali tagozatos egyetemi, főiskolai hallgatók részére nyújtható támogatás. Kiírták a pályázatot, szeptember 30-ig lehet igényelni. A rászorultság alapján várhatóan 15-50.000.- Ft támogatást tudnak biztosítani. (Ezzel a formával külön is foglalkozunk majd itt  a Gyors-on is.)

Ha minden, valamilyen kedvezményre jogosultat figyelembe veszünk, akkor a szentesi önkormányzat (illetve a kormányzat) mintegy 800 gyermeknek, illetve családjának nyújt szociális támogatást– tudtuk meg Lencséné Szalontai Máriától, az Iroda vezetőjétől.

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?