Hírek Kiemelt hírek Térség

Szorgalmazzák a fák telepítését – bíznak a jövőben Nagytőkén

Az országos „Településfásítási Program ’2021” keretében 30 fát ültetettek el Nagytőkén, ebből az alkalomból tájékoztatót tartott Szénászky Zsolt, Nagytőke polgármesetere és Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese, a térség országgyűlési képviselője.
Nagytőkén, a Polgármester hivatal melletti területen (az un. szabadidős park, illetve a focipálya közelében) 30 fát ültettek el, hogy még kellemesebb környezetben tudják eltölteni szabad idejüket a község lakói, és részben a klíma- és környezetvédelemi feladatokhoz is hozzájáruljanak – kezdte a tájékoztatást a polgármester. Hozzátette: a fák kiválasztásánál igyekeztek természeti adottságaikat figyelembe venni, így pusztai szilfát, platánfát, magas kőrist, korai juhart és fehér eperfát ültettek. (További részletek a cikk alatti videón.)
Az agrárminiszterhelyettes az országos programról beszélt. Ez a kezdeményezét már 2019 óta él, azóta sok fát sikerült elültetni. Ennek köszönhetően is, jelentősen nőtt a fás területek aránya, a céljaik szeront 2030-ra az ország területének 27 százalékát teszik ki az erdővel és fával borított térségek.
Lehet, hogy egy kép erről: 2 ember, álló emberek, fa és szabadtéri
A Településfásítási Program második ütemének igénylési szakasza lezárult, 24 ezer db sorfa talált gazdára. Az érdeklődők 19 fafajból választhattak, településenként minimum 10, maximum 30 sorfát. Az ültetések 2021 őszén és 2022 tavaszán valósulnak meg.
A minisztérium most is teljes ültetési csomagot biztosít, amely a nagyméretű földlabdás sorfa mellett annak tárolását, nevelését, szállítását, és az ültetéshez szükséges eszközöket (mint támasztó karó, mulcs és favédő rács) is tartalmazza.
Beszélt „Magyarország zöld útjáról”. Ennek kapcsán fogtak bele az ország szeméttől való megtisztításába. Szemétgyűjtő akciók, csoportos és egyéni kezdeményezések révén már láthatóan tisztábbak az utak, az városok környéke – de még van tennivaló. Az oktatásban és a képzésekben is szerepet kell, hogy kapjon ez a téma.
Majd az egyszer használatos műanyagok kérdésével folytatta. Ez a munka nem egyszerű, vannak eredmények, de lassabban haladunk – mondta.
Végül a vizeink további védelmére hívta fel a figyelmet, mert ez aztán –több szempontból vizsgálva is – igazán stratégiai és fontos kérdés.
A tájékoztató során az országgyűlési képviselő, a Délalföldi Erdészeti ZRt. képviselői és a község vezetője, illetve néhány lakója is bekapcsolódott az utolsó fák elültetésébe.
Lehet, hogy egy kép erről: 2 ember, álló emberek, fa és szabadtéri

 

Vélemény, hozzászólás?