Kiemelt hírek Szentes

Születésnapra készülnek a szentesi madármentők

Gyorsan telik az idő. Még részleteiben is emlékezhetünk az ünnepélyes átadásra, és most már fennállásának a második évfordulóját ünnepelheti a szentesi Madármentő Állomás.

Nagy Tímea, az állomás vezetője így emlékezik a kezdetekre.

A Madárkórház Alapítvány Szentesi Madármentő állomása 2017. június 18-án nyitotta meg kapuit. Az épületet az önkormányzattól kaptuk, de nehézségek bizony voltak. Emlékszem, amikor az udvarban szétnéztem, közel kétméteres gaz fogadott, a két kezemmel gazoltam ki, szerszámok nélkül, mert bizony még az sem volt.

Az önkormányzattól kaptunk segítséget a végső rendbetételhez. Az épület üres volt, csak a városi és a térségben lakó emberek segítségére hagyatkozhattam. Az emberek nagyon sokat segítettek, a táborozó szobánkat, valamint az épület többi helységét csak velük közösen sikerült berendezni.

Az iskoláknak és az önkormányzatnak is sokat köszönhetek, hiszen az oktatóterem az ő segítségük nélkül ma is üresen állna. A madarak kezelése mellett a gyermekek oktatását is vállaltuk, óvodások, iskolások tanóra keretében, és azon kívül is egyre többen érkeznek. Nyári táborunk is egyre népszerűbb. Mind e mellett nagyon sok volt a külföldi gyermek a táborunkban, voltak, akik pár hét után visszatértek, hiszen jól érezték magukat.

Nagyon nagy eredménynek tartom, hogy két év alatt eljutottunk arra a szintre, hogy nem csak a helybeliek érdeklődnek, növekszik a jelentkezők száma külföldről is. Gyermekek érkeztek hozzánk Angliából, Dél-Afrikából, Egyesült Államokból (Chicagoból), valamint a napokban érkezett Kínából is vendégünk, aki egy éven keresztül segíti a munkánkat.

Elkezdtük a madármentés -lélekmentés programunkat, amivel nagyon sok gyermeken tudtunk és tudunk segíteni. Nagyon jó kapcsolatokat építettünk ki olyan intézményekkel, ahol sérült vagy részben sérült gyermekeket oktatnak. Így az oktatás során a sérült és az egészséges gyermekek együtt tanulhatnak, így az egymás elfogadása is sokkal jobban kialakul.

Az eltelt két év során jelentős lépéseket sikerült megtennünk: környékünkön kezd kialakulni egy madárbarát korosztály, úgy érzem, hozzájárultunk városunk hírnevének öregbítéséhez. Külföldön úgy emlegetik Magyarországon van egy város Szentes, melynek a szívében létezik egy csodálatos természetes övezet, ahol madarak és gyermekek gyógyulhatnak, valamint színvonalas oktatás folyik.

Az állomáson folyó tevékenységet a két év során (remélhetően a továbbiakban is) segíti Fekete Zoltán pedagógus, Katona Mihály ornitológus, a mára már közel 400 önkéntes, valamint nagy örömmel mondhatom pszichológus is hamarosan munkába áll.

Mérföldeket megtenni nagyon nehéz, csak az önkormányzatnak és a térségünkben élő embereknek köszönhetem. Nélkülük nem ment volna.

Csak köszönetet mondhatok mindenkinek!

A madármentő állomás munkatársai mindenkit szeretettel várnak ünnepségükre!

Vélemény, hozzászólás?