Kiemelt hírek Szentes

T R I A N O N – 2 0 2 0 (VIII.) Közúti táblacsere a 45-ös úton

A Szentesről Kunszentmártonra vezető 45-ös számú főúton, a 10-es km kőnél található megyehatárnál június 5-én Farkas Sándor térségi országgyűlési képviselő, miniszterhelyettes jelenlétében helyezték el az új, Csongrád- Csanád megye közúti táblát.

Farkas Sándor a táblacsere kapcsán felidézte a név-változtatás történelmi előzményeit. Napjaink Csongrád megyéjének délkeleti egysége az egykori, 1030-ban alapított Csanád vármegye két délnyugati járása volt korábban.

Csongrád megye 1950 óta működik a mai közigazgatási határai között. Három egykori történelmi vármegyei entitásból áll: a 11. században Szent István által alapított Csongrád vármegye és Csanád vármegye, valamint a 13. században szerveződött Torontál vármegye területének kisebb-nagyobb része terül el megyénk jelenlegi határai között.

A polgári korszak közigazgatási és vármegyei rendszerének szabályozása után Csongrád vármegye székhelye Szentes, Csanád vármegye központja Makó, Torontál vármegye székvárosa Nagybecskerek volt

Lázár János országgyűlési képviselő indítványára, 70 év után megyénk új neve a csanádi identitást is őrzi majd. Mindenképpen eszmei értékkel bír az új elnevezés, Csanád neve ily módon a harmadik évezredben is tovább él, őrizve múltunkat, örökségünket.

Hunkó József, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Csongrád-Csanád Megyei Igazgatóságának vezetőjétől megtudtuk, hogy a megyében összesen 30 táblát kellett kicserélniük, ami a mai nappal le is zárult.

Füri Zoltán, a Közút szentesi kirendeltségének vezetője arról tájékoztatott, hogy a Szentesi Járás területén 10 közúti táblát kellett cserélni, ezt a munkát itt a 45-ös számú útnál be is fejezték.

Képgaléria:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=3934944359910025

Vélemény, hozzászólás?