Kiemelt hírek Szentes

A táj – ahogy ma látjuk…

A Szentesi Művelődési Központ és a Szentesi Fotókör szervezésében november 27-én az Ifjúsági házban rendezték meg a CIVILIZÁLT TÁJ című fotókiállítás másodbemutatóját. A kiállított fotográfiákat Zsila Sándor fotóművész ajánlotta a megnyitón résztvevőknek, illetve a későbbi tárlat látogatóknak.

 

Mára a természeti táj és a kultúrkörnyezet között nem lehet éles határvonalat húzni. Amennyire megjelenik az emberi környezet egy-egy, vagy egyre több jellegzetes építménye a természetben, ugyanannyira terjeszkedik a természet is (hiszen kénytelen) a lakó- vagy egyéb területek felé.

Azzal a helyzettel kell számolnunk, hogy egyre kevesebb, klasszikus értelembe vett érintetlen természeti tájjal találkozhatnak azok, akik ennek a fényképezésére adták – jobb híján – a fejüket. Ezek között azonban az általánosan megfigyelhető tendencia az, hogy görcsösen igyekeznek a tájképekből kihagyni azokat a motívumokat, amelyek az ember jelenlétére, vagy a mai kor civilizált életformájára utalnak.

Kénytelenek vagyunk azonban tudomásul venni, hogy a kor fejlődésével nemcsak életformánk, hanem vele együtt a minket körülvevő természet is átalakul. A vasút, a közút pedig óhatatlanul a táj részévé vált, bár az is igaz, hogy ezek a legelfogadottabb nem természetes tájelemek egy képben.

 

A természeti táj mai képét a természetes folyamatok mellett a mi természetellenes tevékenységeink is alakítják. Fordítsuk meg a nem fotózni elvét, a ha már ott van, komponáljuk bele a szemléletbe! Ebben a szellemben készült képekből áll a Civilizált táj kiállítás.

/részlet a pályázati kiírásból és a megnyitóból./

 A tárlaton 27 fotóművész – köztük a szentesi Nagy István – alkotásai láthatók, amely január 12-ig látogatható az intézmény nyitvatartási idejében.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?