Csongrád Hírek

Talán nem látszik, de dolgoznak a csongrádi fürdő fejlesztésén

Az elmúlt napokban az egyik közösségi oldalon megjelent, a csongrádi Gyógy- és Strandfürdőben tapasztalható (csak) hiányosságokat illusztráló fotók (némileg) borzolták  a csongrádiak kedélyét. A fotókat kommentár nélkül közölték. Gondoltam, ennél azért többet érdemel a település lakossága, hiszen – főként – ők veszik igénybe a szolgáltatásokat. Továbbá az idegforgalmi szempontból is fontos létesítményben dolgozók érdeke is megkívánja a téma többoldalú megközelítését.

Csak a tisztánlátás érdekében néhány alapvető ténnyel kezdjük – a teljesség igénye nélkül.

Az 1950-es évek végén épült uszoda, a ’70-es évek elején kialakított gyógyfürdő az ezredfordulóra már halaszthatatlanul rekonstrukcióra szorult. Azt most ne részletezzük, hogy miért csak ekkor, de az üzemeltető, a Csongrádi Közmű Szolgáltató Kft, a Csongrád Városi Önkormányzat támogatásával 2012-ben pályázatot nyújtott be a felújításra, amelyet kedvezően bíráltak el. A közel 1 milliárdos beruházás költségének 50%-át az Európai Unió és Magyarország kormánya támogatta.

A beruházás kivitelezője a STRABAG – MML Kft lett, az átadás pedig 2015 decemberében történt meg. Le kell szögezni: nem a teljes komplexumot érintette a felújítás. Új gyógyászati részleg épült gyógymedencével, korszerű gépészeti berendezésekkel, eszközökkel, wellness részleggel, 400 m2-es szabadtéri élménymedence sorral. A megújult új tanmedence az épület belsőben kapott helyet. A legfiatalabbak játszóházat, a nagyobbak kültéri csúszdát „kaptak”.

Az úszó- és vízilabdázó sportegyesületek a 50m-es medencében folytathatták tevékenységüket, bár már akkor mindenki tudta, hogy számukra a végleges megoldást csak egy új vízi sportlétesítmény jelentheti.

Nos, ilyen előzmények ismeretében, a konfliktusok megoldásának gyorsítási szándékával kerestük Bedő Tamást, az intézményt fenntartó Csongrádi Önkormányzat polgármesterét. Tudott a gondokról, de nemcsak a fotósorozat kapcsán. Elmondta, hogy augusztus 9-én (az ominózus képek megjelenése előtt több mint egy héttel) levélben keresték meg a Gyógyfürdő pályázat kivitelezőjét, a Strabag Rt.-t, és részben a fotókon prezentált problémákat (illetve másokat) is jeleztek, és kérték kijavításukat.

A Gyógy- és Strandfürdő fejlesztése című pályázat kapcsán már az eltelt másfél év során történtek garanciális javítások, a garancia határideje viszont lejárt. Szavatossági alapon azonban még jogszerűen kéri a beruházó a javítások elvégzését – ebben már intézkedtek.

És, ha már erről a témáról beszélgetünk, engedje meg, hogy néhány felvetésre konkrétan reagáljak – folytatta a polgármester. Az 50 méteres medence nem volt benne a pályázatban, így – önerőből – annak csak a részleges megújítása történhetett meg. Így fordulhat elő, hogy két év alatt itt- ott hullik a „vakolat”. A kerek medence sem szerepelt a pályázat feladati között, annak működőképes állapotba hozása saját forrásból történhetett volna meg. (Egyébként már két éve nem sikerült pénzügyi eszközöket találni a rendbehozatalára…)

Ezek mellett sajnos vannak nagyobb műszaki jellegű problémák, az egyik ilyen következménye például a több helyen tapasztalható beázás, ami a fotókon is látható. Ezek beletartoz(hat)nak a szavatossági javításba, ezért megfontolandó, hogy ki végzi el, és mikor.

Lehetne tovább reflektálni a jelzésekre, ezeket ismerjük, amit lehetett megoldottunk, amiben lehetett intézkedtünk, és ezt tesszük a jövőben is. Azon vagyunk, hogy a legjobb, a végleges megoldás felé vigyük a dolgokat, sőt, ha indokolt, azt az önkormányzat optimális mértékben pénzügyileg támogatni tudja.

Továbbá (talán) idetartozik, és szívesen beszélek róla, hogy kézzelfogható közelségbe került egy 25X33 méteres fedett medence kialakítása a fürdő területén, reménykedünk abban, hogy ezzel együtt a kerek medence sorsa is rendeződik. A Társasági adóból gyűjthető „taos forrás” már összejött (talán), a közbeszerzési eljárás lefolytatását rövidesen megkezdhetjük.

A város vezetője hozzátette: ezeket az információkat szívesen megosztom másokkal is, akár az önkormányzat alkalmazásában lévő fotósnak is elmondtam volna, ha érdeklődik.

Bedő Tamás kérésünkre összegezte a véleményét az ügyben (kattintson a linkre):

 

Felkerestük a fürdő régi-új vezetőjét, Kanalasné Donka Erikát – ő a polgármesterhez hasonlóan látja az ügyet. Nehezen fogadja el azt  a helyzetet, hogy ő és a fotós is végső soron önkormányzati alkalmazásban van, egy célért: a fürdő, illetve a város népszerűsítésért dolgoznak, és még sem tudnak egymással megfelelően kommunikálni.

Kanalasné is látja a hiányosságokat, azokat – sok oknál fogva – rangsorolva igyekeznek kijavítani: balesetveszély elhárítás, műszaki problémák megoldása, komfortérzet növelése, esztétikai kivitel fejlesztése a követendő sorrend.

Lehetne kifogásokat találni, hogy a 2015-ös fejlesztést követően. Többek között, finoman fogalmazva is, a tökéletestől elég messze álló létesítményt, illetve gépészeti szerkezetet kaptak, de most már a fokozatos megoldásokon kell dolgozni, és nem visszafelé mutogatni – mondta.

A fotókon jelzett helyzeteket ismerik, kijavításukat a kivitelezővel egyeztetve kívánják megoldani. Anélkül, hogy bagatellizálnánk a megjelentetett hiányosságokat, emellett a fürdővezető részletezte a medencékkel összefüggő vízellátási gondjaikat, aminek megoldása nagyobb falat, és talán sürgetőbb is.

 

 

A kommunikációval kapcsolatos kérdésemre azt mondta a fürdővezető: a vendégek felvetéseire lehetőség szerint azonnal válaszolnak, reagálnak. Kétségtelen, lehetne javítani a fürdő kommunikáció tevékenységén, de egyrészt írásban, másrészt szóban igyekeznek tájékoztatni a fürdőző- és gyógyulni kívánó vendégeket.

Természetesen szót váltottunk a fotóssal (R. G.) is. Beszélgetésünket (kérésére) két gondolatban összegzem: a fotóst a megoldás szándéka vezette a képek közzétételével; hozzátette: továbbra is Csongrád népszerűsítésén kíván dolgozni.

Az ügy most itt áll, reméljük, hogy lesz továbblépés. Mégpedig olyan, ami a város lakóinak a legjobban felfogott érdekeit szolgálja.

 

Vélemény, hozzászólás?