Kiemelt hírek Szentes

Tanácskoztak a képviselők Az első fél év elemzésétől, a Madármentő állomás áthelyezéséig

A szeptember 24-én tartott idei soros 7. ülését a szentesi képviselőtestület. A tanácskozás előtt köszöntötték a női vízilabda Magyar Kupában aranyérmet szerzett Hungerit Szentes ifjúsági vízilabdacsapatot, és edzőiket, valamint „vöröskeresztes” elismeréseket adtak át Szirbik Imrének, Szentes Város korábbi polgármesterének és Szabó Zoltán Ferencnek, Szentes Város polgármesterének.

Ezután a két ülés között történtek ismertetésével kezdődött a tárgyalás-sorozat, majd az írásbeli interpellációkra adott válaszokról döntöttek a képviselők.
Gyakorlatilag mindet elfogadták. Talán egy kivételt említhetnénk: Kovács János nem fogadta el, hogy a Jövőnkért Néptáncegyüttes anyagi támogatását nem szerepeltetik a költségvetésben, a szavazáson azonban „alulmaradt”.

A Szentes Város Önkormányzata 2020. évi költségvetésének I. félévi végrehajtásáról szóló beszámoló kapcsán elemezték az esztendő első felének gazdálkodási jellemzőit.
Néhány megállapítás és felvetés az anyag kapcsán:

*A fejlesztések területén van érezhető lemaradás: 22,8 %-os teljesítés.
*A közfeladatok ellátásának anyagi forrásait eddig is, illetve továbbra is folyamatosan tudják biztosítani.
*A járványügyi időszakban jelentősek voltak a kormányzati elvonások, melyek negatívan befolyásolták a pénzügyi tervek megvalósítását.
*a járványügyi kiadások 24 millió Ft. többlet kiadást okoztak.
*A Szentes Városi Szolgáltatónál az ebédszolgáltatás, illetve az abból eredő bevételkiesés mintegy 10 millió ft.
* Az Üdülő-és Sportközpont bevételkiesése 40 millió, év végén várhatóan 50 millió forinttal kell „megtámogatni”.

A mintegy másfél órás tárgyaláson (kissé) ütköztek a némileg ellentétes álláspontok (pl. az elvonások mértékéről, a hitelfelvételről, önkormányzati ingatlanok eladásáról), de végül a képviselők elfogadták az előterjesztést.
A képviselőtestület megtárgyalta a Szentes Helyi Esélyegyenlőségi Programjának felülvizsgálatát célzó előterjesztést

A képen a következők lehetnek: 1 személy, ülés és belső tér

A Madárkórház Alapítvány Szentesi Madármentő Állomásáról már az előző ülésen is tárgyaltak a képviselők, az akkori éves beszámoló kapcsán több képviselő nehezményezte, hogy a dokumentumot nem az alapítvány, hanem a helyi madármentők készítették. A képviselők azt is kifogásolták, hogy az alapítvány a tavalyi évre kapott félmillió forintos támogatással sem számolt el időben, csak nemrég, többszöri felszólítás után, ráadásul a csatolt számlák alapján nem Szentesen használták fel a támogatást.

Emiatt a testület ezen a tanácskozásán kezdeményezte az alapítvány bérleti szerződésének felmondását ez év végével, ugyanakkor a képviselők szeretnék, ha a madármentő tevékenység folytatódna a városban.

A mai ülésen az is elhangzott, hogy a bérleti szerződés megszűnése után, 2021 januárjától továbbra is működhet majd a madármentő állomás, erről a település fog gondoskodni. Szabó Zoltán Ferenc polgármester hozzátette: a város közéletébe már beépült a madármentő állomás, támogatják az ott folyó munkát, Szentes biztosítja az intézmény működését.

A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember, ülő emberek, öltöny és belső tér

A bérleti szerződés felmondását a képviselő-testület egyhangúlag elfogadta

A tanácskozás zárt üléssel fejeződött be, ahol ingatlan-eladási témákról volt szó.

Vélemény, hozzászólás?