Kiemelt hírek Szentes

Tanácskoztak a szentesi képviselők

A szentesi képviselőtestület augusztus 27-én tartotta meg idei 6. soros ülését a Városháza dísztermében. A tanácskozáson kilenc témáról tárgyaltak (természetesen menet közben ennél jóval több apróbb ügy is előkerült). Ezek közül leginkább a város 2021-2023 közötti időszakára vonatkozó turisztikai és marketing koncepciója, intézkedési terve keltette fel a szélesebb érdeklődést.

 

Ennél az előterjesztésnél szinte minden hozzászóló (mind a „két” oldalról) kijelentette: maga az anyag tartalma nem tesz eleget a címnek. Az „intézkedési terv” megfogalmazás azt jelenti, hogy a marketing koncepcióban leírt, számos célkitűzés megvalósítása érdekében konkrét teendőket is tartalmaz, határidővel, felelőssel és költségkerettel. Ilyen az előterjesztésben nincs.

A koncepció részben szereplő számos célkitűzésből ki kell választani néhányat, amelyeket a legfontosabbnak ítélnek a szakemberek, amelyeket három év alatt meg is lehet valósítani és az azok elérését szolgáló konkrét teendőket kell az intézkedési tervben szerepeltetni.

Az is megfogalmazódott, hogy ezt az anyagot első olvasatnak tekintik, és majd az októberi testületi ülésen újra megtárgyalják a témát. Addig néhány prioritást ki kell emelni ebből a javaslatból, továbbá a képviselők, szakemberek és a lakosság közösen adjon ötleteket a (most már kibővített) 2021-2024 közötti időszakra szóló koncepcióhoz.

Az előterjesztést, ezekkel a módosításokkal fogadták el a képviselők.

A Madárkórház Alapítvány Szentesi Madármentő Állomásának tevékenységéről szóló beszámoló kapcsán az elvégzett munkát dicsérték a képviselők. Ugyanakkor elhatározták, hogy tisztázni kell az Alapítvány és a szentesi állomás között jogi- és egyéb viszonyokat, a munka további fejlesztése érdekében is.

A képviselők támogatták azt az elképzelést, hogy az önkormányzat nyújtson be pályázatot a Szentesi Helyi Akciócsoport Egyesület a „Közösségi infrastruktúra fejlesztés” című TOP-7.1.1-16-H-025-2 kódszámú helyi felhívásához, a szentesi Kurca-part közösségi célú infrastruktúra fejlesztésére – kb. 20 millió forintos értékben.

Ennek kapcsán a Kurca bal partjának a Művelődési és Ifjúsági Háznál lévő hídtól a Makai-hídig terjedő szakaszán közterület-fejlesztésként új sétány építése valósulhatna meg, valamint közvetlenül a vízparton horgászhelyeket kialakítanának, amelyek alkalmasak lennének akár nemzetközi horgászversenyek lebonyolítására is.

A fejlesztésnek része lenne a növényállomány megújítása – a fasor megtartásával új faegyedek és cserjék telepítése, gyepesítés –, valamint utcabútorok – kerékpártámaszok, padok, hulladékgyűjtők – kihelyezése. A sétány és a horgászhelyek esetében is kiemelt figyelmet kapna az akadálymentesítés.

A támogatási kérelem elbírálási ideje alapján a támogatási döntés ez év végére, vagy 2021 I.negyedévére várható. A támogatás elnyerése esetén a beruházás megvalósítására 2021-ben kerülhet sor.

Vélemény, hozzászólás?