Hírek Kiemelt hírek Szentes

Tanári műhelymunka a Kosztában

A Szentesi Koszta József Általános Iskolában szeptember 21-én workshop- délutánt tartottak. Lucza László az intézmény informatika tanára szervezésének köszönhetően az előadó Kruzslicz Tamás, egykori kosztás diák, jelenleg a Ljubljanai Egyetem magyar nyelvi lektora volt.
Nagyon időszerű volt a téma: a digitális kommunikáció és anyanyelv- pedagógia kapcsolata a 21. században.
Ezen belül a szövegkompetencia (szövegértés-szövegalkotás) fejlesztésének (nem csak) digitális lehetőségei, illetve a kötelező olvasmányok feldolgozásának újszerű, játékos lehetőségei szerepeltek hangsúlyosan. Bár ma már körbe vesznek bennünket a digitális eszközök, mégis kevés helyen jellemző a módszertani megújulás, pedig a digitális kompetenciáink szolgálatában állnak ezek a lehetőségek.
A 21. század már az alfa generáció, a digitális gyerekek világa! Ők már olyan világba születtek/születnek, amelyet a technika irányít. Már azelőtt a kezükbe kapják a mobiltelefont, az okos eszközöket és egyéb technológiákat, mielőtt iskolába kerülnek.
A digitális kommunikáció az életünk része, nagy hatással van a nyelvi alapkészségekre is. Ám a célja ma is ugyan az, mint 100 évvel ezelőtt: információátadás. Csak most más eszközökön történik, mint régen, ám igenis igényesen, tudatosan, helyes nyelvhasználatra törekedve. A tanárok feladata éppen ennek az összehangolása. Amit gyerekek használni remekül tudnak, valóban arra használják a pedagógusok segítségével, amire a leghasznosabbak.
A nyelvi lektor változatosabb szemléltetést, motiválóbb lehetőségeket, módszereket, színes ötleteket vázolt fel. Széles eszköztárat mutatott ennek megvalósítására, hogyan lehet mindezt hasznosan, aktívan és eredményesen felhasználni a tanórákon.
Az interaktív műhelymunka keretében az előadás résztvevői megoszthatták, gondolataikat, kérdéseiket, aggodalmaikat. Hiszen a pedagógusok talán a legnagyobb feladatként élik meg a mai világban, hogy meg tudjanak felelni a világ digitális kihívásainak!
A kétórás előadás remek töltekezés volt a kosztás tanároknak, és remélhetően a városból érkező vendégeknek is.
(Deim Aliz

Vélemény, hozzászólás?