Hírek Kiemelt hírek Szentes

Tavaszi munkák a múzeumi kiállítóhelyen

A Koszta József Múzeum egyik kiállítóhelyén, a Péter Pál Polgárházban, illetve annak kertjében a Bartha János Kertészeti Technikum diákjainak segítségével elvégezték a tavaszi munkákat. Sok szempontból szükség volt erre, de leginkább azért, mert a múzeum az idén is több “kerti programot” tervez a polgárház udvarára.
A Péter Pál Polgárház Szentes első kőépülete. Az 1830 óta lakott, majd később múzeumként ismert épület a nagyhírű, közmegbecsülésnek örvendő Péter Pál család tulajdonában állt. Az 1980-as évek óta működik muzeális kiállítóhelyként, az utóbbi években pedig több hagyományőrző előadást, gasztronómia- történeti partit (és még sorolhatnánk) rendeztek a kertjében.
A múzeum 2018 szeptemberében végzett először egy nagyobb kertrendezést az udvaron, amelyben a múzeum munkatársain kívül a Bartha János Kertészeti Szakközépiskola önkéntes diákjai, Sipos Antal (akkori) önkormányzati képviselő is részt vett – összesen 18-an. A következő év tavaszán kerti bútorokat helyeztek el, rózsakertet alakítottak ki.
Az idén, február 21-én Alföldi Agrárszakképzési Centrum Bartha János Kertészeti Technikum és Szakképző Iskola 9. évfolyamos kertészeti (parképítés, parkfenntartási) osztályából egy 10 fős csoport ment el a Péter Pál Polgárházba, és Kádár Judit szakoktató irányításával megmetszették a mogyoróbokrokat, két fát (előzetes egyeztetést követően) pedig kivágtak.
Emellett megfelelő ütemben folyik a polgárház Petőfi utcai homlokzatának, valamint belső tornácának a részleges felújítása. Erre célra az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatán 10 millió forintot nyert a múzeum. Ebből oldják meg az épület külső lábazati részének injektálását, újra-vakolását, festését. Az udvaron két tornác-oszlopot újítanak fel, illetve felújítják a tornác díszkőburkolatának egy részét.
Várhatóan a húsvéti időszakra végeznek a munkákkal.

Vélemény, hozzászólás?