Hírek Kiemelt hírek

Távközlési különlegességekkel bővült a szentesi postamúzeum

A Távközlési Világnap, és a Múzeumi Világnap alkalmából május 26-án Szentesen, a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület szegedi csoportja, a Postások Szakmai Egyesülete területi szervezete, a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány, a Csongrád Megyei Mérnöki Kamra támogatásával a távközlés múltjáról és jelenéről, valamint az informatika és a robotok jövőjéről szóló szakmai rendezvényt tartott Szentes 1. sz. posta épületében, a sokak által ismert dél-alföldi postamúzeumban.

A postatörténeti kiállítás keretében – a látnivalók bővítéseként – új távközlés történeti kiállítási részleg nyílt, ahol a postatörténeti alapítvány örvendetesen gyarapodó gyűjteményének legérdekesebb és legújabb darabjait tekinthetik meg az érdeklődők.

A kiállítás új látnivalóit Szabó Tibor, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság irodavezetője ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Elmondta, hogy az új távközlés-történeti részleg érdekességei közt látható egyebek mellett egy régi manuális távbeszélő kapcsolóközpont, ami Horváth Kálmán, békés megyei átviteltechnikai mérnök adományaként került nemrég az alapítvány birtokába, és aminek egy részét – Labát Pál László, a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány műszaki támogatójának irányításával – egykori távközlési szakemberek az elmúlt hetekben „varázsolták” működőképessé.

Mintegy 200 éves készülék

 

két albumnyi telefonkártya került a múzeumba

 

A kiállítás megnyitását követően a rendező szervezetek szakmai konferenciát tartottak, amelyen többek közt Gingl Zoltán professzor, a Szegedi Tudományegyetem Mérnök Informatikai Tanszékének vezetője az egyetemi informatikai oktatás fejlesztéséről és újdonságairól, Bohus Mihály egyetemi adjunktus, a szegedi Informatika Történeti Kiállítás (ITK) meghatározó alakja pedig a házi robotokról tartott előadást.

A tanácskozás résztvevői továbbá tájékoztatót hallgattak meg a Magyar Államvasutak távközlési rendszeréről, majd a konferenciát követően a szentesi vasútállomáson működés közben tekintették meg a 7DPX típusú Rotary-központot (a képen).

 

Az új távközlési részleget, illetve magát a múzeumot a Szentes 1. számú Posta (Kossuth u. 3) épületében tekinthetik meg, előzetes bejelentkezés alapján: (63) 314-366.

 

Vélemény, hozzászólás?