Hírek Szentes

Tehetséggondozó program – sikerekkel

A Szentes Házban augusztus 30-án a szervezők értékelték a Studium Generale tehetségtámogató program megvalósulását. A kezdeményező szentesi önkormányzat nevében Szirbik Imre polgármester méltatta az öt éve kialakult, és azóta kisebb döccenőktől eltekintve folyamatos tevékenységet. A program elsősorban a tehetség fejlesztését szolgálja, de annak pénzügyi forrásait úgy alakították ki, hogy anyagi helyzetétől függetlenül azt bárki igénybe vehesse.

A város vezetője megköszönte a város öt legnagyobb vállalkozásának önzetlen támogatását, mellyel segítik a továbbtanulási esélyt növelő program anyagi hátterét.

Szirbik Imre így foglalta össze a program lényegét:

 

Tóth Tibor, a Horváth Mihály Gimnázium tanára, a program fő koordinátora szervezési mutatókat ismertetett. Az elmúlt öt év alatt változó sikerekkel valósult meg a program: volt, amikor 12 csoportot, de az elmúlt tanévben csak 7 csoportot indítottak. A tehetséggondozás elsősorban  a reál tantárgyakra (matematika, fizika, kémia, közgazdaságtan) irányult, és így lesz ez  a jövőben is.

A résztvevők átlagosan 70-80 %-a bekerült a felsőoktatási intézménybe, és azt el is végezte. A program során befizetett költségtérítést a harmadik félévkor – pályázat útján – visszakapták a hallgatók (átlag 30 ezer Ft./fő), amit tankönyv-vásárlásra fordíthattak.

Tóth Tibor szeretettel beszélt dr. Bácskai Mihályné, a néhai gimnáziumi igazgatónő ennek a programnak az elindításában, későbbi működtetésében vállalt szerepéről.

Bejelentették: az új tanévben ismét indul a tehetséggondozó program melyre a középiskolákban lehet jelentkezni – szeptember elején. Csak szentesi, 11.-12. évfolyamos diákok jelentkezhetnek, megjelölve a vállalt (reál) tantárgyat.

Dr. Lantos Ferenc, főiskola tanár, a Studium Generale  biokémiai csoportjának vezetője beszámolt a munkájáról. Elmondta, hogy az elmúlt tanév igazi áttörés volt, hiszen tanítványai nemzetközi tudományos diákkonferenciákon ismertethették a csoport keretében végzett kutatómunkájuk eredményeit. Ennek során Szabó Gabriella 3. díjat, Miskolczi Petra Mónika kiemelt dicséretet kapott.

Dr. Lantos megköszönte a várostól, a helyi vállalkozásoktól kapott segítséget, és ő maga is várja a további jelentkezőket a csoportjába.

Az egyik támogató, az Árpád Agrár Zrt. vezérigazgatója, dr. Csikai Miklós gratulált az elért eredményekhez, valamint kérte a jelenlévő, és már sikeres fiatalokat, hogy „a későbbiekben se felejtsék el szentesi szálaikat”.

Korda János, a Studium Generale tevékenységét ugyancsak támogató, Hungerit Zrt. gazdasági igazgatója kijelentette: cége a továbbiakban is kész támogatni ezt a kiváló programot.

A tájékoztató végén Szirbik Imre polgármester a város elismerő oklevelét adta át Szabó Gabriellának, Miskolczi Petra Mónikának, dr. Lantos Ferencnek, Tóth Tamásnak, Korda Jánosnak és dr. Csikai Miklósnak.

Sikeres diákok a támogatókkal: (balról)dr. Csikai Miklós, Miskolczi Petra Mónika, Szabó Gabriella és Korda János
navigate_before
navigate_next

 

Vélemény, hozzászólás?