Hírek Kiemelt hírek Szentes

Teljes gőzzel működik a vadvédelmi mentőközpont

A Szentesi Természet- és Vadvédelmi Mentőközpont Alapítvány június 24-én vadászgörény bemutatóval és kutya-barát programmal várta az érdeklődőket.
A vadászgörény vagy házi görény emlős állat, a vad európai közönséges görény háziasított változata. A közhiedelemmel ellentétben a görények nem rágcsálók, hanem ragadozók: a menyétfélék családjába tartoznak, ugyanoda, ahova a menyétek, borzok, vidrák is. Eredetileg patkányra, egérre, üregi nyúlra vadásztak vele, ma már egyre többen csak hobbiállatnak tartják.
Csanytelekről érkeztek Szentes a vadászgörények, gazdái bemutatták, hogy etetik, fürdetik és szagtalanítják (rizsben!), illetve általában hogyan tartják a házkörül. „Egy biztos: amióta van vadászgörényünk, nincs patkány a házba, a ház körül” – mondta az egyik gazdi.
A szentesi Új Barázda Vadásztársaság vadásza Nagy Tibor a kutya és a vadászat kapcsolatáról, összefüggéseiről beszélt.
Lehet, hogy egy kép erről: 3 ember, álló emberek, állat és szabadtéri
Ott jártunkkor két iskolai (nyári tábori) csoport is vendégeskedett, és mind a két programon részt vettek, illetve körülnéztek az alapítvány „háza táján”.
Nagy Tímea, a Mentőközpont vezetője elmondta, hogy továbbra is várják az érdeklődőket, csoportokat, és ők maguk is igyekeznek ehhez hasonló, különlegesebb látnivalókat is kínálni. Kéri, hogy (megfelelő időben) előzetesen szóljanak, mert akkor jól fel tudnak ők is készülni.
Azt is elmondta, hogy a Csongrád Csanád megyei Kormányhivataltól engedélyüket megkapták, igy tudják fogadni a természetből bekerült, árva vagy sérült állatokat, és madarakat. A madarak kezelésében és felügyeletében Csongrád Csanád megyei orvos segíti munkájukat, Mind e mellett együttműködési megállapodást kötöttek a Szegedi- és a Kecskeméti Vadasparkkal. A térségbeli vadászokkal és mezőőrökkel közösen végzik munkájukat.
Örömét fejezte ki, hogy a Mentőközpont munkáját most már igen sokan segítik. Szentes város önkormányzata az épület és annak költségeinek átvállalásával segíti az alapítvány működését. A Szentesi Keltető a ragadozó madarak, és húsevő állatok ellátását biztosítja, Az őzgidák és egyéb kis állatok ellátását a Felgyői kecskesajt Team Veres Zoltán és Márton Magdolna éves szinten 300 liter kecsketejjel támogatja.
Gémes László, a Csongrád Csanád megyei Közgyűlés elnöke a takarmányozásban nyújt támogatást. Támogatását ajánlotta fel Békéscsaba önkormányzata és Elek város polgármestere Szelezsán György is.
A mindennapi munkavégzésben pedig fontos támasz a fiatal önkéntesek lelkes munkája, ezekben a napokban 5 gimnazista önkéntes vállalt feladat-ellátást a Mentőközpontban.

Vélemény, hozzászólás?