Csongrád Hírek Kiemelt hírek

Teltházas Turi-Kovács-fórum Csongrádon

Szinte már hazajár, annyiszor tartott már fórumot Csongrádon – tréfálkozott a Magyar Országgyűlés korelnöke a sajtó képviselőinek. Nemcsak Csongrádról, hanem a térségből, a megye távolabbi településeiről, sőt még Bács-Kiskun megyéből is érkeztek érdeklődők a teltházas fórumra, amelyen a vidék jövőjéről esett szó. A politikus Farkas Sándor vendégeként látogatott a városba.

navigate_before
navigate_next

Az agrárium a magyar gazdaság egyik legfontosabb pillére. 2010 óta a mezőgazdasági termelés több mint 26%-val nőtt, de még jobb teljesítményre kell törekedni – hangsúlyozta Túri Kovács Béla csongrádi fórumán. A mezőgazdaság a vidék megtartó ereje. A legfontosabb, hogy a falvaknak legyen élhető jövője, hiszen mint egy 1,8 millió ember él olyan kistelepüléseken, ahol kedvezőtlenek az életfeltételek, nehezebb a megélhetés, mint a városokban és meg kell akadályozni az elnéptelenedést. Éppen ezért kell megőrizni a kisgazda tradíciókat, amely segíti a vidék megerősödését – mondta el a Kisgazda Polgári Egyesület elnöke. Ezt fejlesztési programok is támogatják a nagyvárosokban és az olyan kisebb városokban is, mint például Szentes és Csongrád. Turi-Kovács Béla beszélt arról is, hogy milyen nagy szerepe van a kisebb vállalkozásoknak a magyar mezőgazdaságban, hiszen ők sok embert foglalkoztatnak, és innovatív ötletekkel szélesítik az agrárium palettáját. Ma a magyar mezőgazdaságban kétpilléres támogatás van, egyrészt a közvetlen agrártámogatások, másrészt a vidékfejlesztési program. A kormányzat továbbra is támogatja azokat a beruházásokat, amelyek a vidék megtartó erejét és a hatékonyabb agrárgazdálkodást szolgálják.  A Kisgazda Polgári Egyesület elnöke szerint óriási szükség van most a társadalmi béke megteremtésére, mert e nélkül az ország nem tud fejlődni és előre haladni.

Ezután Farkas Sándor vette át a szót, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy 2020 után még bizonytalan, hogy milyen uniós támogatásokra számíthatnak a gazdák, ezért már most fel kell készülni arra, hogy ebben az időszakban milyen kihívásokkal kell szembenézni. Fontos az, hogy környezettudatosan gazdálkodjanak a termelők és fokozatosan át kell állni a digitalizáció előretörésével a precíziós gazdálkodásra. Ez nem megy egyik pillanatról a másikra, éppen ezért már most előre kell gondolkodni. A térség országgyűlési képviselője szólt arról is, hogy milyen fontos a fiatal gazdák támogatása, hiszen övék a jövő. Sajnos, sok gazdaságban a fiatal generáció nem veszi át az idősebbektől a staféta botot, pedig nagyon nagy szükség van az utánpótlásra.

Vélemény, hozzászólás?