Kiemelt hírek Szentes

Templomból a kultúra temploma

A Szentes Városi Könyvtárban szeptember 20-án emlékestet rendeztek abból az alkalomból, hogy 1998. szeptember 18-a óta a szentesi zsinagóga felújított épületében működik a városi felnőtt könyvtár, ezzel egyidejűleg a Gyermekkönyvtár is új helyre költözött: a Petőfi utca 1. szám alatt fogadja a látogatóit.

A program elején a város vezetője Jubileumi Emlékfát (japán cseresznyefa) ültetett el az intézmény parkjában.

Szirbik Imre polgármester, aki egyik kezdeményezője volt a templom felújításának és az új funkciója kijelölésének (20 évvel ezelőtt – az átadáskor – a nemzeti színű szalagot is átvágta), ezúttal ünnepi köszöntőt mondott.

Beszélt a zsinagóga sorsáról, a felújítás részleteinek körülményeiről,” templomból a kultúra temploma lett”, megemlékezve Terney László (1947-1998) szentesi építészmérnök és kollégáiról, Majtényiné Túri Katalinról, egykori könyvtárvezetőről, Krausz Györgyről, aki sokat tett az átalakításért, a könyvtár 20 éves története könyvtárosainak lelkes és áldozatos munkájáról.

Dr. Róna Tamás Ph.D., az Alföldi Régió vezető főrabbija  vallási történetekkel emlékezett a jubileumra, és megköszönte a városnak a hagyományok ápolása terén kifejtett tevékenységét.

Az ünnepségen közreműködtek a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola tanárai Szunyogh Gabriella, Vágvölgyi Melinda, Farkas Szilvia és Pintér Borbála. A Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatos diákjai egy Radnóti emlékműsort adtak elő.

Képgaléria:

navigate_before
navigate_next

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?