Kiemelt hírek Térség

Templomszentelés Derekegyházán

Elkészült az 1600 lakosú Csongrád megyei település, Derekegyház új római katolikus temploma. A Szeged-Csanádi Egyházmegye beruházásában megvalósult Szentháromság-templom alapkőletétele az Árpád-kori kápolna lerombolását követő 777. évben, 2018. augusztus 20-án volt, míg a templom szentelését (egy évvel később) Szentháromság ünnepnapján, június 16-án tartották.

A templomszentelést megelőzően a szentesi Kézimunka szakkör, ’Konyhai falvédők’ vándorkiállítását Szabó István, Derekegyház polgármestere nyitotta meg a helyi Művelődési Házban.

A templom szentelési ünnepséget Kovács Zoltánné Lajos Krisztina illetve Molnár László éneke nyitotta meg, az Ünnepi szentmisét Kiss Rigó László szeged-csanádi püspök celebrálta. A liturgia során Salamon László (Derekegyház) dr. Gruber László (Szentes, Szent Anna Plébánia), Zsadányi József (Szentes, Jézus Szíve Plébánia) és Andrási Elemér (Szegvár) plébánosok szolgáltak.

Az ünnepségen megjelent és beszédet mondott Farkas Sándor agrárminiszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője. Többek között az összefogás jelentőségére hívta fel a figyelmet. Fontos, hogy minden településen legyen a kor színvonalának megfelelő templom, ahol a lakosság megfelelő körülmények között tudja gyakorolni vallását, egyben ezzel a közösségek építésének folyamatához is hozzájárulnak.

A templomi padsorokban helyet foglalt Kakas Béla, a Csongrád megyei Közgyűlés elnöke, a térség több településének (Szentesnek is) a polgármestere, Balogh Szabó Imre Szentesi Rendőrkapitányság vezetője.

 

A szertartáson közreműködött a Bárdos Lajos Vegyeskar (Szentes) és a
Szent István Bazilika Énekkara (Budapest).

A templom befogadóképességére tekintettel kivetítést szerveztek, így akik nem fértek be a templomba, ők is láthatták, hallhatták az ünnepi misét.

A szertartást követően a helyi Önkormányzat és a Püspökség szeretet vendéglátással (agape) készült, 400 adag ételt (marha- és birkapörkölt) osztottak ki a résztvevők számára.

Ebéd után kulturális műsorokkal kedveskedünk a résztvevőknek, ahol fellépett Debreczeni-Kis Helga, a Derekegyházi Népdalkör, a Zetelakai Férfikórus és a Derce Néptáncegyüttes.

A mintegy 160 millió forintos beruházás kivitelezési munkálatait az Építészmester Tervező és Kivitelező Zrt. végezte, a templom terveit a Váncza Művek Építészeti Műterem Bt. készítette; tervezői Váncza László, Ferenczy Kinga és Ránki Soma építészek voltak.

Képgaléria:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=2825859817485157

Templomszentelés Derekegyházán

Templomszentelés Derekegyházán(Képmelléklettel)Elkészült az 1600 lakosú Csongrád megyei település, Derekegyház új római katolikus temploma. A Szeged-Csanádi Egyházmegye beruházásában megvalósult Szentháromság-templom alapkőletétele az Árpád-kori kápolna lerombolását követő 777. évben, 2018. augusztus 20-án volt, míg a templom szentelését (egy évvel később) Szentháromság ünnepnapján, június 16-án tartották.A templomszentelést megelőzően a szentesi Kézimunka szakkör, ’Konyhai falvédők’ vándorkiállítását Szabó István, Derekegyház polgármestere nyitotta meg a helyi Művelődési Házban. A templom szentelési ünnepséget Kovács Zoltánné Lajos Krisztina illetve Molnár László éneke nyitotta meg, az Ünnepi szentmisét Kiss Rigó László szeged-csanádi püspök celebrálta. A liturgia során Salamon László (Derekegyház) dr. Gruber László (Szentes, Szent Anna Plébánia), Zsadányi József (Szentes, Jézus Szíve Plébánia) és Andrási Elemér (Szegvár) plébánosok szolgáltak.Az ünnepségen megjelent és beszédet mondott Farkas Sándor agrárminiszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője. Többek között az összefogás jelentőségére hívta fel a figyelmet. Fontos, hogy minden településen legyen a kor színvonalának megfelelő templom, ahol a lakoság megfelelő körülmények között tudja gyakorolni vallását, egyben ezzel a közöségek építésének folyamatához is hozzájárulnak.A templomi padsorokban helyet foglalt Kakas Béla, a Csongrád megyei Közgyűlés elnöke, a térség több településének (Szentesnek is) a polgármestere, Balogh Szabó Imre Szentesi Rendőrkapitányság vezetője A szertartáson közreműködött a Bárdos Lajos Vegyeskar (Szentes) és aSzent István Bazilika Énekkara (Budapest).A templom befogadóképességére tekintettel kivetítést szerveztek, így akik nem fértek be a templomba, ők is láthatták, hallhatták az ünnepi misét.A szertartást követően a helyi Önkormányzat és a Püspökség szeretet vendéglátással (agape) készült, 400 adag ételt (marha- és birkapörkölt) osztottak ki a résztvevők számára.Ebéd után kulturális műsorokkal kedveskedünk a résztvevőknek, aholl fellépett Debreczeni-Kis Helga, a Derekegyházi Népdalkör, a Zetelakai Férfikórus és a Derce Néptáncegyüttes.A mintegy 160 millió forintos beruházás kivitelezési munkálatait az Építészmester Tervező és Kivitelező Zrt. végezte, a templom terveit a Váncza Művek Építészeti Műterem Bt. készítette; tervezői Váncza László, Ferenczy Kinga és Ránki Soma építészek voltak.Képgaléria:https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=2825859817485157

Közzétette: Szentesi Gyors – hangos hírújság – 2019. június 16., vasárnap

Vélemény, hozzászólás?