Csongrád Hírek

Termálvíz, biogáz és napelem

klíma workshop

Klímavédelmi workshopot rendezett a Csongrád Megye Önkormányzat Csongrádon, ahová a Csongrádi és a Szentesi Járás szakembereit várták. Hogyan lehet kevesebb szennyezőanyag kibocsátásával megőrizni az amúgy is ingatag egyensúlyt környezetünk és kényelmi igényeink között úgy, hogy ne okozzunk visszafordíthatatlan károkat klímánkban – ez adta az alapgondolatát a rendezvénynek.

A Csongrád Megyei klímaprogram keretében rendezték meg a workshopot, amely az együtt gondolkodást szolgálta. Bedő Tamás, Csongrád polgármestere köszöntőjében kiemelte: a város régóta használ alternatív energiákat, a 70-es évekig nyúlik vissza a termálvízre alapozott fűtésnek a használata. A bökényi lakótelep és a közintézmények több mint fele ilyen módon kapja a meleget, az országban a legolcsóbbak közé tartozik így a fűtés. A bővítésnek vannak akadályai, az új, megváltozott jogszabályok nem hozzák előnyös helyzetbe a termálfűtéssel foglalkozó cégeket. A Héjja Testvérek Kft. biogáz-üzemet hozott létre, amely negyedik éve üzemel. A napelemes energiatermeléssel is egyre több helyen találkozhatunk. Ez is mutatja, hogy Csongrád elköteleződött a fosszilis energia kiváltása mellett.

Dr. Kovács Beáta, a Csongrád Megyei Önkormányzat koordinációért felelős alelnöke arról szólt, hogy a megye terület- és településfejlesztésének segítése, ezen belül is már fontos szerepet kaptak a klímaváltozással kapcsolatos feladatok. Tavaly egy pályázat révén alkották meg a Csongrád megyei Klímastratégiát. Tennünk kell azért, hogy lassítsuk a visszafordíthatatlan folyamatokat. Két konferenciát és három workshopot rendeznek ezzel kapcsolatban: a nyitókonferenciát Mórahalmon tartották, az első workshopnak Csongrád ad helyet, majd hasonló lesz Kisteleken – fókuszban a vízvisszatartás problémájával –, a harmadik pedig Mindszenten. A zárókonferencia helyszíne pedig Makó lesz.

Pusztai István, a csongrádi érdekeltségű vállalkozás, az Energiatudás Innovációs Kft. vezetője a napelemes rendszerekről tartott előadást.

klíma workshop
klíma workshop
klíma workshop
klíma workshop
klíma workshop
klíma workshop
klíma workshop
navigate_before
navigate_next

Vélemény, hozzászólás?