Kiemelt hírek Szentes

Természetbarát kezdeményezés: méh-kert létesült Szentesen

A Szentesi Önkormányzat csatlakozott az országos Méhlegelő telepítési Programhoz. November 16-án az önkormányzat szociális kertjének egyik sarkában, 400 m2-en hoztak létre közösségi méhlegelőt.

 

 

Az eseményen részt vett, és méltatta a program jelentőségét Szabó Zoltán Ferenc, Szentes város polgármestere. Többek között elmondta, hogy a romló környezeti feltételek csak összefogással javítható. A kiskert tulajdonosok, kertbarátok (méhbarát kert), a park és kertépítők, a zöldfelület fenntartók, a mezőgazdaság szereplői, a nemzeti parkok, az erdőgazdaságok, a vadásztársaságok együttesen sokat tehetnek.

Ebbe a sorba tartozónak tekinti egy-egy város vezetését is, ezért csatlakoztak a kezdeményezéshez. Reményét fejezte ki, hogy több helybeli fog hasonló kertet kialakítani. Ehhez a jelenlévőknek magokat (pipacs és búzavirág) is biztosítottak.

Máté András, az Ébredj mozgalom képviselője szakmai kérdésekről beszélt, például a telepítések során alkalmazandó magokról. A kimondottan méhlegelőnek telepített területek vetőmagkeverékei általában egy vagy többéves komponensekből állnak és megfelelnek az Agrár-környezetgazdálkodás követelményeinek.

A méhlegelőnek vetett sávok legideálisabb összetevői olyan évelő növények, amelyek hosszan virágoznak. A keverékek összetétele változó. Itt Szentesen (az országban harmadikként), a helyi klímának, a csernozjom földnek leginkább megfelelő összetételű magállományt (39 faj, 1,2 kg.) vetették el.

Berezvai Csilla, városi főkertész elmondta, hogy bízik abban, hogy a méhlegelő és a szociális kert (és annak terményei) jól megférnek egymás mellett, és mind a kettő „részleg” a jövőben is megkapja a megfelelő „gondoskodást”.

Ezt követően a kertészet munkatársai elvetették a jól előkészített talajba a magokat, illetve a résztvevők kis mag-csomagokat vehettek át a főkertész asszonytól.

Képgaléria:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=4692035777534209

Vélemény, hozzászólás?