Kiemelt hírek Térség

Térségünkben folytatódik a biológiai szúnyoggyérítés

Az elmúlt héten a Tisza-tónál és a Tisza szolnoki szakaszán került sor a csípőszúnyog lárvák elleni biológiai védekezésre. A következő napokban Csongrád-Csanád megyében, a folyó Szentes-Mindszent-Algyő szakaszán lesz biológiai lárvagyérítés.
A szúnyoglárvák számos víz típusban képesek kifejlődni, így például a folyók árterében visszamaradó vizekben és a sok szerves anyagot tartalmazó holtágakban. A hatékony munkavégzést az ártéri erdőterületeken nehezíti a fák zárt lombozata, amelyen a folyékony permetezőszer jelentős része fennakad. Ezeken a területeken repülőről granulátumot szórnak ki, ezt a készítményt át lehet juttatni a lombozaton, így a tavasz végi, nyári időszakban is megfelelő hatékonysággal lehet vele védekezni. A tervezett kezelések a Tisza ártéri erdeit érintik, ezért itt a biológiai készítményt granulátum formában juttatják ki.
A szúnyoglárvák nem csak a tavak és folyók mentén fejlődnek, megtalálhatók szinte bármilyen vízben. Ezért is fontos, hogy a ház körüli tenyészőhelyeket megszüntessük, célszerű a vízgyűjtőként szolgáló kerti edényekből, virágcserepekből az esővizet kiönteni, az esővízgyűjtő hordókat pedig szúnyoghálóval lefedni. Érdemes a ház körül lévő vízelvezető árkokat rendben tartani, hiszen ha nem áll meg benne az esővíz, szúnyogok sem fejlődnek benne, sőt egy felhőszakadás utáni villámárvíz kialakulásának is kisebb az esélye.
(A kép illusztráció)

Vélemény, hozzászólás?