Kiemelt hírek Térség

Térségünkben (is) folytatódik a szúnyoggyérítés

Az elmúlt két hétben minden eddiginél nagyobb területen zajlott az intenzív védekezés a szúnyogok ellen – kezdte a témában közzétett tájékoztatóját  A Duna és a Tisza mentén a korábbi árhullámok miatt még mindig sok a szúnyog, ezért újabb kezeléseket hajtanak végre.

A Tisza környezetében, Csongrád megyében és a Tisza-tónál szükséges újabb kezeléseket végrehajtani. A megyében összesen 36 településen lesz szúnyog gyérítés, a Szentesi járás területére vonatkozó e heti (júl. 8 – júl. 14. )tervek:

Árpádhalom – 100 ha (földi, kémiai)
Csongrád – 800 ha (légi, kémiai) és 300 ha (földi, kémiai)
Derekegyház – 200 ha (földi, kémiai)
Fábiánsebestyén – 300 ha (légi, kémiai)
Nagymágocs – 300 ha (földi, kémiai)
Nagytőke – 100 ha (légi, kémiai)
Szegvár – 500 ha (légi, kémiai) és 150 ha (földi, kémiai)
Szentes – 800 ha (légi, kémiai) és 300 ha (földi, kémiai)

A kifejlett szúnyogok ellen használt irtószer a deltametrin, amely egy általánosan alkalmazott rovarölő szer. A csípőszúnyogok érzékeny rovarok, ezért gyérítésükre minimális dózist használnak, ami csupán tizede a mezőgazdaságban alkalmazott mennyiségnek.

Az alacsony dózisnak köszönhetően a legtöbb rovarfaj megmarad a kezelt területen, így a velük táplálkozó madarak sincsenek veszélyben. Az irtószer a szabadban gyorsan lebomlik.

Előfordulhat, hogy az időjárás miatt el kell halasztani egy-egy településen a kivitelezést. Ilyenkor a pótnapok valamelyikén hajtják végre a permetezést, vagyis az eredeti időpontot követő első vagy második napon.

Ha az időjárás ekkor sem teszi lehetővé a munkát, a gyérítést a következő hétre halasztják, hiszen ki kell értesíteni az önkormányzatokat, méhészeket.

Forrás: BM OKF

Vélemény, hozzászólás?