Hírek Kiemelt hírek Szentes

A tiszteletbeli székely tartott órát a gimnáziumban

A Hazajáró (tv-s turisztikai magazin) egyik alkotója, Kenyeres Oszkár, „tiszteletbeli székely” tartott február 21-én rendhagyó órát (két tanítási órát) Szentesen, a Horváth Mihály Gimnázium dísztermében. A „közönséget” az iskola földrajz- és média tagozatos diákjai, valamint osztályonként 3-3 fő alkotta, akik érzékelhetően nagy figyelemmel követték, az egyébként civil foglalkozását tekintve földrajz szakos tanár – elegáns humorral vegyített – óráját.

 

 

Szó esett magáról a műsorról, például arról, hogy turisztikai magazinnak indult (ma is ez a titulusa), de ma már több ennél: igyekeznek tükröztetni a hely szellemiségét, és érzelmi lelkületet is adnak mondandójuknak.

Érdekes volt hallani néhány számadatot is. Eddig 210 részt forgattak le, 2600 km-t jártak be – Pozsonytól az Al-dunáig a Kárpátokban. Megítélésük szerint a Kárpátok csúcsainak a 80 %-át már bemutatták adásaikban.  A forgatások miatt 524 napot voltak távol, eddig 358 közönségtalálkozót tartottak Kárpát-medence szerte. Az idén szeptemberben az Egyesült Államokba utaznak, hogy találkozzanak az ott élő magyar diaszpórával.

 

Kenyeres Oszkár képeken, videó részleteken bemutatta stábjukat, azt, hogy merre jártak, hogy készül egy-egy adás. Még arra is jutott idő, hogy a forgatások során átélt történeket meséljen – sztorizzon. Ennek egyik momentumaként tudtuk meg, hogy annyit jártak, forgattak Székelyföldön, hogy tiszteletbeli székelynek választották őket, vagy azt is, hogyan védekeznek Közép-Európa legmagasabb hegységének legveszedelmesebb állata, a pásztorok kutyája ellen.

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?