Kiemelt hírek Szentes

Tizenöt éve az Unióban

Május 9-e az európai béke és egység ünnepe. 
1950. május 9-én Robert Schuman előterjesztette Európa újjászervezésére vonatkozó javaslatát, mely elengedhetetlen feltétele volt a békés kapcsolatok fenntartásának. Ezt a javaslatot tekintjük a mai Európai Unió megszületéséhez vezető első lépésnek.

Ennek kapcsán május 9-én, a Rózsa Gábor tér környékén Szirbik Imre polgármester tartott tájékoztatót. Szentes az elmúlt 15 éves Európai Uniós forrásokkal megvalósult fejlesztésekre emlékezik képekben – ezeket helyezték el itt, a város közterén.

A tizenöt tabló az Európai Unióban eddig eltöltött tizenöt évet szimbolizálja. A képek és az összekötő szövegek a városban az elmúlt tizenöt évben uniós forrásokból megvalósult fejlesztéseket mutatják be.

Szirbik Imre elmondta, az ország Európai Unióhoz csatlakozásának tizenöt éves évfordulója visszapillantásra ad lehetőséget, hogy mit hozott ez Szentesnek. Magyarország az egyik legnagyobb nyertese az uniónak. Az európaiság lassan lebontja a százéves trianoni határokat – tette hozzá a polgármester.

Kérdésre válaszolva elmondta: az elmúlt 15 év alatt 28-29 milliárd forint uniós támogatáshoz jutott a város. Ez jelentheti azt is, hogy minden szentesi lakost 1 millió forinttal támogatott az unió.

Szabó Zoltán megyei képviselőként is az uniós tagság pozitív hatásait emelte ki, hangsúlyozva, hogy az nem csak a gazdaságra és a mindennapokra van jó hatással, de az emberek gondolkodására is.

A tablókat május végéig láthatják az érdeklődők a Rózsa Gábor téren.

Vélemény, hozzászólás?