Csongrád Hírek Kiemelt hírek

Több mint 6,5 milliárd forintból fejlődik Csongrád

Kevés település van ilyen jó helyzetben, mint Csongrád, ahová uniós és állami forrásokból mintegy 6,5 milliárd forintnyi támogatás érkezik – mondta el közös évértékelő sajtótájékoztatóján Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselője és Bedő Tamás, Csongrád város polgármestere. Csongrád arra is jó példa, hogy bár a polgármester és a képviselő nem ugyanazon a politikai oldalon áll, mégis a város érdekében együtt tudnak dolgozni.

navigate_before
navigate_next

 

Olyan sikertörténetről tudunk beszámolni, amely Csongrád városának fejlesztésében már részben megvalósult, részben a közeljövőben megvalósulhat – kezdte évértékelőjét Farkas Sándor. Azok a programok, amelyeket az önkormányzat és a polgármester kitaláltak, megterveztek, azok most meg tudnak valósulni. Kevés településnek adatik meg, hogy terveik ilyen mértékben valóra váljanak. Példaértékű volt az együttműködés a város vezetői és a képviselő között. Uniós és állami költségvetési forrásokból fejlődik a város 6,5 milliárd forintot meghaladó értékben. Ez az a példa arra, hogy nem az országgyűlési képviselő adja a programot – emelte ki Farkas Sándor –, hanem a település választott tisztségviselői a lakosság bevonásával találják ki, mire van szüksége a városnak, a képviselő pedig segít megvalósítani.

Bedő Tamás polgármester tájékoztatóját azzal a gondolattal kezdte, hogy megválasztásakor a médiától olyan kérdéseket kapott, hogyan tud majd együttműködni a kormánypárti képviselővel. Úgy gondoltam – mondta Bedő Tamás –, hogy ez egy közös érdek, hiszen nemcsak a polgármester, hanem a képviselő munkáját is azon mérik le, hogy a térségbe források, fejlesztések miként jönnek, mennyire tudunk a helyben élőkért közösen tenni. Erről a jó együttműködésről szól a mai nap is.

2014 végétől valóban 6,5 milliárd forint fejlesztési forrás érkezett Csongrádra. A legkézzelfoghatóbbak a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében megvalósult, megvalósuló beruházások, mintegy 2,1 milliárd forint értékben. Ezek között említhetjük a Zöld Város programot, amelynek keretében 500 millió forintból megújul a Bökény. Az önkormányzati épületek energetikai fejlesztésére 280 millió forint fordítható, ebből a Galli János és a Kozmutza Flóra Általános Iskola, valamint a Bökényi Napraforgó és a Bokrosi Napsugár Óvoda kap korszerű hőszigetelést. 140 millió forintos fejlesztés zajlik az Ipari Parkban, valamint 75-75 millió forintból megújult és már át is adtuk a Bercsényi és Széchenyi utcai óvodát – sorolta a polgármester. Bedő Tamás hozzátette: 100 millió forint támogatást nyert a Sághy-konyha felújítása, így a közétkeztetés korszerű körülmények között működhet majd, szintén TOP-os forrásból, mintegy 300 millió forintból pedig a Körös-torok fejlődhet, az ide látogatók komfortérzetét szeretnék növelni. Barnamezős beruházás keretében kap új feladatot a régi laktanya egykori parancsnoki épülete. Közösségfejlesztésre 35 millió forintot nyert a város, a CLLD-pályázat keretében – amely 250 millió forintot jelent – megújul a Bokrosi Művelődési Ház, de több civil helyszín is, és 80 millió forint jut belőle programokra.

A munkaerőpiaci paktum 2,5 milliárd forint forrást jelent.

KEOP-program keretében, kiemelt kormányzati projektként megújul a szennyvízhálózat, nettó 1,2 milliárd forintból. Ez a beruházás 2018-ban indul, jelenleg készülnek a kiviteli tervek.

EFOP-pályázatokból 1,6 milliárd forintot nyert Csongrád. Több mint 120 millió forint értékben lehet egészségügyi eszközöket vásárolni a szakrendelőbe, illetve a régi Síp utcai iskolaépületet is felújítják, ahol a mozgásszervi betegségek kezelőközpontja lesz, erre 100 millió forintot lehet fordítani. Humánerőforrásfejlesztésre is komoly összegek jutnak, táborok, sportrendezvények szerveződnek majd.

Megemlítette még a polgármester, hogy pályázati forrásból 2016-ban megújult a táncház, illetve a múzeum oktatóterme, befejezéshez közeledik a volt Honvédüdülő vízitúra központtá alakítása.

Szerb-magyar közös projektben 226 ezer euró fordítható kikötőfejlesztésre, két szociális szövetkezetet is alakított a város.

Állami beruházással épülhet kézilabda munkacsarnok 500 millió forintos beruházással, így megoldódik a csarnokhoz kötött sportágak elhelyezése, de a Bársony István Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola tornaterem problémája is megoldódik.

Megépült a műfüves pálya, és a TAO-forrás megvan a fedett medencéhez is, ehhez 150 millió forint kormányzati támogatást szeretne kapni Bedő Tamás.

Farkas Sándor azzal összegezte a felsoroltakat, hogy mindezek a projektek hozzájárulnak az itt élők életminőségének javításához, jobb, komfortosabb körülmények között tölthetik mindennapjaikat. Egészségesebben élhetnek. Mindig jönnek újabb ötletek, a csongrádiak érdekeit szolgáló tervek megvalósításához pedig mindig partnerek lesznek az önkormányzattal.

 

Vélemény, hozzászólás?