Csongrád Hírek Kiemelt hírek

Többszörös véradókat köszöntöttek

Ma már egyre kevesebben vannak, akik rendszeresen karjukat nyújtják, hogy vérükkel segítsenek, hiszen egy ember egy véradás alkalmával három életet is megmenthet. 1988 óta november 27. a csendes hősök, a véradók napja, ilyenkor a sokszoros véradókat köszöntik. Csongrádon néhány nappal korábban tették ezt meg.

Dr. Szekeres Veronika, az Országos Vérellátó Szolgálat régióvezető főorvosa visszaemlékezett arra az időszakra, amikor éppen ebben a térségben, a szentesi központban dolgozott mintegy 20 évig, sok ismerős arcot látott a most összegyűltek között is. – Önökkel együtt tanulhattam meg, milyen az, hogy másokon segítünk ismeretlenül is – mondta a főorvos asszony. A 80-as években a nagy üzemekben, laktanyákban sokan adtak vért, könnyebb volt a véradók szervezése, volt olyan nap, hogy 400 egység vért vettek le. Ma már sokkal nehezebb feladat ez, pedig sokkal több vérre, vérkészítményre van szükség.

Cseri Gábor, Csongrád alpolgármestere is köszöntötte a véradókat: tisztelet illeti azt a több százezer embert, akik segítenek azoknak, akiknek baleset vagy betegség miatt vérre, vérkészítményre van szüksége – mondta. Csongrád városa a közintézményekben dolgozó véradóknak egy-egy szabadnappal hálálja meg önzetlenségüket, bár ezt még senki nem vette igénybe. Fontos az utánpótlás szervezése is.

Ezután a többszörös véradók oklevelet kaptak. Fodor Péter 120-szoros, míg Mészáros Imre 150-szeres véradó Csongrádon. Elismeréseik átvételekor mindannyian azt mondták, addig adnak vért, ameddig csak lehetséges, vagyis egészségük és életkoruk engedi.

navigate_before
navigate_next

Vélemény, hozzászólás?