Hírek Kék hírek Kiemelt hírek Szentes

Tolerancia és esélyegyenlőség

A Szentesi Rendőrkapitányság, Szentesi Közös Önkormányzati Hivatal és a helyi roma nemzetiségi önkormányzat együttműködésével november 7- én az Ifjúsági Házban rendezte meg a Roma Tolerencia és Esélyegyenlőség Napot. A Szentesi Rendőrkapitányság a Szentesi Romák Nemzetiségi Önkormányzatával már 2012-ben kötött együttműködési megállapodást.  

A megállapodásban szerepelt, hogy az Önkormányzat vállalja, miszerint együttműködnek a rendőrséggel a bűnözés és az áldozattá válás, valamint a konfliktusok kialakulásának megelőzését célzó programok szervezésében. Törekszenek a rendőrséggel szembeni, a roma nemzetiség körében kialakult előítéletek csökkentésére, hogy az általuk esetlegesen kifogásolhatóan fellépő rendőrökkel szemben felmerülő ellenérzés ne vetítődjön a jogszerűen eljárókra. A rendezvényt ezeknek a törekvéseknek a megvalósítása érdekében szervezték meg – 13-21 éves roma és hátrányos helyzetű fiatalok számára.

A megjelenteket Molnár Judit rendőr százados, a helyi rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadója köszöntötte, majd ismertette a programot. A rendezvényt Kun József r. alezredes. Rendészeti Osztályvezető nyitotta meg. Beszélt a téma jelentőségéről, végül kijelentette: reméli, hogy a résztvevők a program végén az itt hallott. látott ismeretekkel többek lesznek.

Az első előadást Drimba Tibor büntetés-végrehajtási főtörzsőrmester tartotta. Előadását képekkel, kisfilmekkel illusztrálta. Egy mondatban összefoglalva a tájékoztatójának lényegét: ma a börtönökben a fiatalok többsége a drogok miatt kerül.

Ezt követően életkoruk szerint két csoportban vettek részt  a fiatalok foglalkozásokon, ahol  a rendőri és a polgárőri  hivatást népszerűsítették, a Szegedi Rendészeti Szakközépiskola két diákja az intézményükről tartott ismertetőt.

Baráth Endre a roma mesterségek régen és ma – címmel tartott előadást, melyet a roma kultúrával kapcsolatos interaktív teszt kitöltése követett.

Végezetül Balogh Katesz roma táncoktató a roma táncok sajátos lépéseire tanította a résztvevőket, majd a Faur Band egyik tagjának zenei kísérete mellett roma táncházat tartottak.  A résztvevőket süteménnyel és üdítővel vendégelték meg.

Képgaléria:

navigate_before
navigate_next

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?