Kiemelt hírek Szentes

Történelmi kiállítás nyílt a HMG-ben

A Horváth Mihály Gimnázium ebben a tanévben ünnepli alapításának 160. évfordulóját, és ebből az alkalomból sokféle programmal készültek a diákok és a tanárok. A sorozat második részeként (az iskola drámai tagozatának jubileumáról már megemlékeztek) az ’Elfeledett elődeink’ című, az I. Világháború történetének egy megyei vonatkozású részletét bemutató  vándorkiállítást nyitottak meg szeptember 25-én, az intézmény dísztermében.

A megjelent diákság előtt Tóth Tamás igazgató beszélt az iskolai jubileumról, és most megnyíló kiállítás szerepéről az iskola életében.

Pálinkó György Vince, történelem szakos tanár (egyébként kutatja, elemzi az I. Világháború történetét) a kiállítással összefüggésben egy-egy részletre hívta fel a figyelmet, illetve arra, hogy a tárlat szeptember 28-ig látogathat, előzetes bejelentkezéssel (Nagy Enikő könyvtárost kell keresni).

Nem csak a kiállítást lehet megtekinteni, hanem rendhagyó órák igénylésére is van lehetőség. Ezek az előadások kitérhetnek a csatatér kutatásra, hadisír gondozásra, hagyományápolásra is a világháború egyéb témái mellett, mint I.vh. relikviái múzeumokban, hátország és a front viszony, nők a világháború idején, új hadászati elemek az első világháborúban.

A vándorkiállítás molinóra nyomtatott panelekből áll, amely főként a k.u.k. 46-os gyalogezred harcairól szól. Három 125×180-as panel van a Csongrád megye I. vh. emlékhelyei térképen, Szegedi I. vh. emlékhelyek térképen, hadikórházak -és szükség kórházak Szegeden 1914-1917 térképre vetítve.

Egy kb. 15 perces animált kísérőszöveges film, 4 db fekvő vitrinből álló tárgyi anyag is látható Szanka József gyűjteményéből.

Képgaléria:

navigate_before
navigate_next

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?