Kiemelt hírek Szentes

Tóth József Színház és Vigadó

A szentesi önkormányzat augusztus 30-án Szecessziós Házban (részben) bemutatta „A szentesi Tóth József Színház és Vigadó turisztikai célú megújítása” című projektjét. Az eseményen jelen voltak önkormányzati képviselők, az önkormányzat művelődési intézményeinek vezető képviselői, a rendvédelmi szervek vezetői, és a sajtó képviselői.

 

Szirbik Imre polgármester köszöntőjében többek között arról beszélt, hogy a város régi vágya, hogy az egyik legpatinásabb épülete minél teljesebb mértékben megújuljon. Erre most lehetőség nyílik, hiszen a megyei Területfejlesztési Operatív Program keretében – pénzben számítva – a legnagyobb értékű támogatást kapta meg a város erre a célra (1,2 milliárd Ft.), plusz a kormány még 700 millió forinttal járult hozzá – ezekből a forrásokból jöhet létre a 400 főt befogadó intézmény.

A közbeszerzési eljárás a napokban megindulhat, és ha minden tényező összejön, akkor akár az idén megkezdődhetnek a munkák.

Szabó János építészmérnök, a beruházás tervezője az épülettel összefüggő elképzeléseket ismertette. Munkája során abból indult ki, hogy minél több eredeti elemet és díszítést és funkcionális teret tudjanak megőrizni, továbbá egy befogadó színházat és egy tágabb értelmezésű közösségi teret is kell szolgáltatni az új épületnek.

A terve olyan, amely sokszínű változtathatóságot nyújt, egyebek mellett mobil székek, megemelhető nézőtér, zenekari árok (amely színpaddá alakítható), az udvaron süllyesztett értékesítési tér. Továbbá megőrzik az épület műemlékiségét, de a belső építészetben megjelenik a modernitás, lesznek akadálymentesített lépcsők stb.

 

Takács Gábor, a fejlesztési csoport vezetője arról beszélt, hogy a kivitelezés során szeretnék a műemléki jelleget megőrizve, a legkorszerűbb megoldásokat alkalmazni. Itt képzelik el a színházi előadásokat (bérletes és egyedi), a Zene Világ Zene sorozat koncertjeit, a HMG drámai tagozatának, vagy más helyi amatőr színházi csoportnak az előadásait, és más közösségi rendezvényeket.  Fontos, hogy a leendő intézmény látogatottságát folyamatosan magas szinten tartsák, ehhez máris várják a szakemberek ötleteit.

A projekt ismertetése kapcsán még több nyitott kérdés is maradt, de hát ez még csak az első tájékoztatás volt, később még (talán) lehet pontosítani, bővíteni. Mindenesetre az anyagi források rendelkezésre állnak, a beruházás kötelezően előírt folyamatai beindultak.

Képgaléria:

https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=2218928298178315

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?