Csongrád Hírek Kiemelt hírek

Tradíció és édes élet a múzeumban

oetker

A négy alapíz közül a legkedveltebb az édes, ha pedig édességről van szó, akkor kikerülhetetlen márka a dr. Oetker. A márka és a cukrászat történetéről nyílt kiállítás a csongrádi Tari László Múzeumban. A sütőpor forradalmasította a házi sütést, új ízek, új alapanyagok jelentek meg a konyhában. Ma már nem is gondolnánk, de mindez patikusoktól indult, ezért is írjuk a konyhai „varázslatok” receptjét azóta is.

Az 1890-es években készült az első sütőpor, August Oetker tökéletesítette a találmányt. A kiállítás innen vezeti végig a látogatót, a sütőpor után a pudingpor következett, majd a kuglóf, és a gyártás magyarországi története is körvonalazódik a tárlaton. Két meghatározó enteriőrt láthatunk, a fűszerbolt, illetve patika, míg a másik teremben egy múlt század eleji konyha. August Oetker eredetileg patikus volt, az édesapja pedig pék, és a felesége révén kísérletezte ki, tökéletesítette ki a márkát. Megismerhetjük a korabeli szlogeneket, csomagolóanyagokat, recepteket, eredeti sütőformákat láthatunk a vitrinekben. Valódi időutazásban vehetünk részt az ízek világában.  Cégtörténet, kultúrtörténet, társadalomtörténet és receptes könyvek, eredeti tárgyak.

A házi sütésben a legnagyobb változást ez a márka hozta, a sütőpor és a vanillincukor megjelenése  – a vegyi úton, patikus által összeállított anyagok – forradalmasította ezt a területet, ez az ipai forradalom egyik velejárója volt. A modern háziasszonynak kevesebb ideje volt, gyors, egyszerűen készíthető, de mégis finom ételekre volt szükség. Az első vénykönyvek – receptes füzetek – is a kiállítás részei, amely máig megmaradt a cég stratégiájában.

A kiállítást Jaksa Csaba, cukrász nyitotta meg, aki a cukrászat történetéről szólt néhány szót. Az első sütemények az ókorban készültek, kövön sült lepények voltak, A keleti kultúrából érkezett a méz használata. Magyarországon az első feljegyzések a tatárjárás korából származnak, amelyek arra utalnak, hogy édes süteményt készítettek őseink. Mátyás idejében aztán Beatrix királynéval olasz cukrászok érkeztek, innentől ismerjük a fagylaltot és a mézeskalácsot. A török hódoltság idején a jellegzetes keleti édességek kerültek a „választékba”. A kiegyezés korától beszélhetünk magyar cukrászatról, ekkor azonban Európa élvonalához sikerült felzárkózni, ekkor született a híres dobostorta is. A XX. század nem igazán kedvezett a kézműves termékeknek, a rendszerváltás után ismét a minőségre került a hangsúly.

Kiss Dénes, a dr. Oetker marketing vezetője is a látogatók figyelmébe ajánlotta a tárlatot, amely már két éve járja az országot és több mint 100 év történetét, a házi sütéstörténetét mutatja be. Ezután dr. Török Róbert, történész-muzeológus, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgató-helyettese tartott tárlatvezetést.

Természetesen az édesség sem maradhatott el ezen az estén, a cég és Jaksa Csaba jóvoltából ízletes krémeket kóstolhattak a tárlat vendégei. A kiállítás 2018. január 13-ig várja a látogatókat a csongrádi Tari László Múzeumban.

oetker
oetker
oetker
oetker
oetker
oetker
oetker
oetker
oetker
oetker
oetker
oetker
oetker
oetker
oetker
oetker
oetker
oetker
oetker
navigate_before
navigate_next

Vélemény, hozzászólás?