Kiemelt hírek Szentes

Tudományos konferencia – Kosztáról

Koszta József halálának 70. évfordulója alkalmából november 8-án tudományos ülést rendeztek Szentesen, a Koszta József Múzeum Koszta termében. A megjelenteket Farkas László Róbert, a múzeum igazgatója köszöntötte

Szabó Zoltán Ferenc, Szentes polgármestere Koszta és a város kapcsolatának néhány fontosabb elemét hangsúlyozta köszöntőjében, majd kiemelte ennek a tanácskozásnak a jelentőségét a múzeum életében.

Ibos Éva művészettörténész-kritikus, a Móra Ferenc Múzeum munkatársa Koszta József életmű-kiállításának (214.) tanulságait vázolta a jelenlévők számára.

Tájékoztatója elején leszögezte: eleinte nem volt egységes Koszta munkásságának megítélése, ma viszont már minden rangos kiállításon ott vannak Koszta képei.

Mielőtt letelepedett Szentesen, bejárta szinte az egész világot, de talán Párizs volt a legnagyobb hatással Kosztára. Nyitott szemmel járta az országokat, városokat, mindent elraktározott magában.

A Koszta festmények értékelése kapcsán elmondta, hogy alkotásai tele vannak érzéssel, a fény-árnyék ábrázolása egyedülálló.
A lokális témájú festményei egyetemes értékeket teremtettek.

Szigorú volt önmagával szemben, ezért teljes műveiben alig található „zsenge” alkotás.

Fazekas Gyöngyi, a Koszta József Múzeum restaurátora egyebek mellett az 1992-ben megvalósult Koszta festmények restaurálásól mondta el véleményét. Egy nyáron 33 képet restauráltak, ami nagy rövid idő, de ez ma már meg is látszik a festményeken.
Hozzátette – ma már új trendek látszanak a szakmában: inkább az egyszerűbb megoldásokat alkalmazzák, hogy a művek „megtartsák” eredeti hangulatukat.

Koszta és Tornyai kapcsolatáról dr. Nagy Imre PhD művészettörténész tartott előadást. Hódmezővásárhelyen 2014-ben, a Tornyai János Múzeum termeiben, országosan az eddigi legrangosabb Koszta József életmű kiállítás nyílt, és kitűnő monográfia jelent meg Szinyei Merse Anna: „Koszta József (1861―1949) élete és művészete a dokumentumok tükrében” címmel.

Rögtön elkezdődött a „méricskélés”: Tornyai, vagy Koszta az az alföldi realista festő, aki kettőjük közül értékesebb életművel rendelkezik?

A ”szembeállítás” során az tagadhatatlan, hogy Koszta művészi kvalitása nem csupán magyar, hanem európai is. Tornyait szintén elismerték külföldön, de nem talált olyan visszhangra, mint Koszta. Kettejük közül is elfogultság nélkül ki kell végre mondanunk, hogy Koszta előrébb jár – említette tanulmányában a hódmezővásárhelyi Szenti Tibor.

Mindenesetre a legjobb következtetésnek az látszik, ha kiegyensúlyozottan mindkét alkotót a maga művészi értékének megfelelő mércével mérjük.

A tudományos ülés levezető elnöke Dr. Nátyí Róbert PhD művészettörténész, ZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánja, a Koszta József Múzeum művészettörténész-muzeológus-kurátora volt.

Képgaléria:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=3240851155986019

Vélemény, hozzászólás?