Kiemelt hírek Szentes

Tudományos szemmel – az Adventi ünnepkörről

A Szentes Városi Könyvtárban december 10-én, Advent a magyar hagyományban címmel Prof. Dr. Barna Gábor etnográfus, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanára tartott vetített képes előadást. A vendéget és a megjelenteket Sallainé Gresó Klára, a könyvtár igazgatónője köszöntötte. Bevezetőjében említette, hogy ez már a második Adventi rendezvény az intézményben (előtte zeneiskolás növendékek adtak hangversenyt).

Barna Gábor a prezentációjában először tisztázta az ünnep szó fogalmát, jellemzőit, majd elővezette, hogy a népszokások leggazdagabb időszaka az advent, és ezt elemezte.

Az Advent a karácsony ünnepét megelőző négy hetet jelenti, amikor az egyház előkészíti híveit Krisztus születésének megünneplésére. Advent egyúttal az egyházi év kezdete is. A Magyar Néprajzi Lexikon szerint a karácsonyi ünnepkör a római liturgiában megjelölt időszakok egyike. Ez az ünnepkör advent első vasárnapjával (a Szent András napjához, november 30-hoz közel eső vasárnappal) veszi kezdetét és vízkereszt nyolcadával végződik (január 6.).

Számos ünnepnapot tartalmaz ez a liturgikus kör: András napja, Borbála napja, Mikulás, Luca napja, Ádám és Éva napja, karácsony, Szent István és Szent János napja, újév, vízkereszt. Mindezekről részletesebben is beszélt előadásában a professzor.

Prof. Dr. Barna Gábor (*1950) történelem-latin szakos középiskolai tanár, néprajzkutató, egyetemi doktor, a történelemtudomány kandidátusa, szülővárosa Kunszentmárton díszpolgára.

Fő kutatási területe a vallási kultúra, a búcsújárás, a vallási társulatok, az ünnepek és ünneplés világa, mások mellett e témákról is jelentek meg könyvei, tanulmányai.

Képgaléria:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=3337281553009645

Vélemény, hozzászólás?