Kiemelt hírek Szentes

Úgy szerettem volna, ha nem bántottak volna

Folytatódott a Szentesi Egészségfejlesztési Iroda által szervezett EFI-esték sorozat, melynek keretében a Szentes Városi Könyvtárban előadások hangzanak el szülői készségfejlesztés és gyermeknevelés témakörben.
A sorozat második előadását november 4-én, Szabóné Harangozó Andrea, tanácsadó szakpszichológus, a Csongrád-Csanád megyei Egységes Pedagógiai Szakszolgálat Csongrádi Tagintézményének munkatársa tartotta, és az iskolai bántalmazásról beszélt.
Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és , szöveg, amely így szól: „obszcén gesztusok, durva képek, A Azaklatás típusai Direkt zaklatás nyiltan az áldozat személyére irányul. Verbális: Nem verbális: csúfolás, fenyegetés, azsarolás. mutogatása. grimaszolás kinevetés, Fizikai: testi jellegu erőszakot jelent. kihúzzák uzsonnáját), áldozat lói megütés. ökdösés, valamire kényszertés Indirekt zaklatás hiányzik zaklató a áldozat szétszórják holmiját agy elveszik pletykálnak csúnya dolgokat gyakran egyértelmű. manipulált képek, formája amikor szándékosank valamibÅl) kapcsolat szetrombolásáya "megmondom stb.) enyegető‘zés. „Nem leszek barátod", hozzá, interakció. amikor infernetre. szólnak”
A megjelenteket Baranyi Lilla a szervezést vállaló iroda vezetője köszöntötte, és röviden bemutatta az előadót.
Az „Úgy szerettem volna, ha nem bántottak volna” címmel indult előadás legelején Szabóné Harangozó Andrea tisztázta a bullying szó jelentését:
a kiszolgáltatott személy bántalmazása. Bővebben: rossz bánásmód valakivel szemben az erősebb, hatalmasabb, többségben lévő által. Egy vagy több zaklató személy cselekedetei és viselkedése. Magában foglalja a lelki megfélemlítést és a tettlegességet is.
Az alapok tisztázása után a téma teljeskörű, példákkal bőven „szemléltetett” kifejtése következett. Az előadó beszélt arról, hogy mennyire gyakori ez a probléma, a zaklatásnak milyen típusai lehetnek, kik a zaklatók, kik az áldozatok, kik a szemlélők és miért nem lépnek közbe, ,ik lehetnek a zaklatás következményei. Végül részletesen elmondta, hogy szülőként mire figyeljünk gyermekünknél, hogy megelőzzük ezt a gondot a gyermeknél.
(A képek között néhány kérdésre megtalálhatja a választ.)
A program beszélgetéssel zárult, hiszen a közönség soraiban a szülők mellett gyakorló pedagógusok is voltak.
A következő előadás november 18-án, 18 órakor lesz a Városi Könyvtárban, ahol Magyar Gabriella szakpszichológus tart előadást, Serdülő a családban címmel.
Lehet, hogy egy kép erről: 5 ember, gyermek, álló emberek és , szöveg, amely így szól: „Mi a bullying? Olyan szándékos, ismétlődÅ‘ viselkedés, melynek célja, hogy fizikális vagy pszichés fájdalmat/kárt okozzon egynemprovokáló, magát megvédeni nem tudó diáknak. A hatalom elérése, demonstrációja érdekében történő erÅ‘fitogtatás, elismerés kikényszerítése Nem azonos a konfliktussal!”
Lehet, hogy egy kép erről: , szöveg, amely így szól: „Mennyire gyakori ez a probléma? zaklatási Agyerekek közel 35%-a vonódik be valamilyen formában eseményekbe. gyerekek 15%-a hetente többször szenvedi el bántalmazás valamilyen formáját, ami azt jelenti, hogy fás osztályban 4-5 tanulót jelent) szinte naponta szembe kell néznie minden hatodik gyermeknek (ez egy 30 valamilyen atrocitással. A gyerekek 27% vesz részt elkövetőként ebben. (Az áldozatok és zaklatók között itt van átfedés.)”
Lehet, hogy egy kép erről: szöveg
Lehet, hogy egy kép erről: , szöveg, amely így szól: „Mire figyeljünk szülőként? Abántalmazásnak egyértelmű külső jelei nincsenek, és gyakran előfordul, hogy az érintettek egyáltalán nem beszélnek erről szüleiknek, pedagógusaiknak. Bántal Bántalmazásra utaló jelek lehetnek: A Akorábban nyitott gyerek szótlanná, zárkózottá válik, szívesebben van egyedül, hazaérkezve egyből saját szobájába siet. Otthon agresszíven viselkedik. Nem eszik rendesen, kerüli a közös étkezéseket. Egyre kevesebb barátja van. Pszichés tünetek jelenhetnek meg rémálmok gyötrik, nehezen alszik el, láthatóan szorong, bepisil, körmét rágja, dadogni kezd, esetleg teljesen elnémul. Pszichoszomatikus tünetek jelenhetnek meg: egyre gyakrabban fáj valamije (fejfájás, hasfájás), vagy betegszik meg (hasmenés, torokgyulladás, stb.).”

Vélemény, hozzászólás?