Hírek Kiemelt hírek Szentes

Új Koszta kép került a múzeumba

Egy különlegességnek is mondható, Koszta József széngrafika önarcképét adta át eddigi tulajdonosa, Besze Judit a Koszta József Múzeumnak.
A gyűjtemény Koszta-termében április 29-én Móra József, helyi önkormányzati képviselő jelenlétében vette át a képet a tulajdonos hölgytől Irsai Farkas László, a múzeum igazgatója.
A grafikát tulajdonosa még 2021. utolsó napjaiban, a Sportcsarnok leégése után ajánlotta fel a Múzeumnak. Az önarckép kulturális aukción kerül örökbefogadásra, melynek bevételét a múzeum az Önkormányzatnak utalja át a helyreállítás segítésére.
Móra József megköszönte az adományozónak a nagylelkűségét, és röviden beszélt arról, hogy Szentesen már a múzeum megalapítása óta nagy hagyománya van az adományozásoknak, a helyi értelmiség mindig is támogatta a gyűjtemény tevékenységét.
Irsai Farkas László elmondta, hogy kulturális aukciót szerveznek, amin lehetőséget kínálnak a kép örökbefogadására. Már vannak érdeklődők, az információszerzés után a komoly érdeklődők személyes jelenlétében kerül sor az aukcióra Dr. Nátyi Róbert művészettörténész vezetésével.
A liciten a legmagasabb összeget ajánló egy emléktáblát kap majd, amit a kép mellett helyeznek el, illetve a múzeum egy örökös ingyenes belépőt is felajánl számára, plusz tíz főre.
A kulturális aukción befolyt teljes összeget az önkormányzat számlájára utalják majd át, ezzel is támogatva a városi sportcsarnok újraépítését.

Vélemény, hozzászólás?