Hírek Kék hírek Szentes

Új módszer a rendőri ellenőrzésben

A Szentesi Rendőrkapitányság ellenőrző munkájában az utóbbi hetekben új módszert alkalmaz, amivel még hatékonyabbá szeretnék tenni tevékenységüknek ezt a részét, úgy, hogy minél kevésbé vegyék igénybe az állampolgárok idejét. A szentesi rendőrök (átlagosan hetente egyszer) a finn módszert alkalmazzák, amelyet a skandináv ország rendőrei használták először, majd később több európai országban is elterjedt.

A régi-új módszer lényege, hogy gondos előkészítést követően, meghatározott útszakaszon több leállító és biztosító rendőr bevonásával egyidejűleg több járművezető ellenőrzése történik meg, mindkét irányban, de rendkívül rövid idő alatt.

 

Rövid az ellenőrzési idő, mert a vezetőknek csak a szondát kell megfújniuk, azt ellenőrzik, hogy ittak-e. Amennyiben a jármű vezetője nem ittas, úgy azonnal tovább haladhat.

A Szentesi rendőrkapitányság járőrei október 10-én a délelőtti órákban Szegvár határában tartottak ilyen jellegű ellenőrzést. Balogh Szabó József ezredes, a kapitányság vezetőjétől a módszer alapvető ismérvein túl azt is megtudtuk, hogy a megyében más kapitányságokon is élnek ezzel a lehetőséggel.

Egy-egy ellenőrzési ponton általában egy órát töltenek el, majd másutt is megjelennek. A cél az (is), hogy gyorsan, sok vezetőt ellenőrizzünk – folytatta a kapitányság vezetője – és minél kevesebbet „tartsuk fel” a járművezetőket. Lemértem egy ilyen igazoltatást: 28 másodpercig tartott:

 

 

Ezúttal egyébként minden gépjárművet ellenőriztek. Közben – mert arra járt – leellenőrizték a község polgármesterét, vagy az állatorvost is. Ezen a napon ittas személy nem találtak, de nem is ez a cél – mondta az ezredes.  Ha viszont előfordul pozitív eredmény, az érintetteket félreállítják, s velük szemben eljárás veszi kezdetét – sajnos, még a délelőtti órákban is volt már precedens.

Végül megemlítem, hogy a rövid ideig tartó finn típusú ellenőrzésen a közlekedők nem háborognak. Az egyik, munkáját végző szegvári lakost én is kérdeztem, és csak ennyit mondott: ”ez nagyon rövid ideig tartott, engem nem hátráltatott, a rendőrök pedig végezzék a munkájukat.”

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?