Hírek Kiemelt hírek Szentes

Új szentesi értékek: citerazenekar, tégla, régészeti lelőhely

A Szentesi önkormányzat január 22-én, a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskolában ünnepélyes körülmények között, zenés műsorral emlékezett a Magyar Kultúra Napjára. A program keretében Szabó Zoltán Ferenc polgármester és Szűcs Ildikó Művelődési, Oktatási és Kulturális Bizottság elnöke adták át az elmúlt év végén megítélt Települési Értéktár elismeréseket.

A települési értéktár feladatai közé tartozik a településen fellelhető nemzeti értékek azonosításának szervezése, a településen fellelhető nemzeti értékek adatait tartalmazó gyűjtemény létrehozása, valamint azok megyei értéktárba történő megküldése.

Ezeket a feladatokat 2014-óta Szentesen a Művelődési Bizottság látja el.

Nemzeti értéknek minősül „a magyar alkotótevékenységhez, termelési kultúrához, tudáshoz, hagyományokhoz, tájhoz és élővilághoz kapcsolódó, nemzetünk történelme, valamint a közelmúlt során felhalmozott és megőrzött minden szellemi és anyagi, természeti, közösségi érték, vagy termék.

Városunkban minden évben két alkalommal van lehetőség értékek nevezésére, a 2021. novemberi bizottsági ülésen az alábbi három érték felvételét fogadták el.

  1. Szentesi Pengető Citerazenekar

A zenekar megalakulásának időpontját 1976. március 23-át tartja. A mostani felállásban 1995 óta működik a Szentesi Művelődési Központ csoportjaként és támogatásával.

A város egyik legismertebb népzenei együttese. Az évek, évtizedek során több országos aranyminősítéssel, nívódíjjal, Arany Páva díjjal, KÓTA nagydíjjal rendelkezik. Csongrád Megye Alkotói Díját 2001-ben, Szentes Városért Emlékérmet 2005-ben vehettek át a város hazai és nemzetközi hírnevének öregbítése érdekében több évtizede végzett magas színvonalú képviseletéért.

Többször felléptek nemzetközi fesztiválokon, így jártak Lengyelországban, Szerbiában és Erdélyben is.

Vezetőjük, Mélykútiné Németh Kornélia nagy hangsúlyt fektet az utánpótlás nevelésére, amely a Szentesi Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola citera tanszakán valósul meg. Folyamatosan érkeznek az onnan kikerült új és tehetséges ifjú tagok az együttesbe.

Videón az együttes:

Képgaléria:

navigate_before
navigate_next

(Urvári Sándor, a Szentesi Művelődési Központ intézményvezetője és Várkonyiné Mihály Erna a Szentesi Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője javasolta a Pengető Citerazenekar Értéktárba való felvételét.)

 

  1. A szentesi téglakészítés emlékei önálló téglagyűjtemény

A szentesi téglakészítés emlékei elnevezésű gyűjteményt három szentesi téglagyűjtő, Bencsik Rita, Bugyi Attila és Nagy Zoltán közösen hozta létre. A gyűjtemény célja, hogy emléket állítson városunk egykori nagy múltú téglagyárainak, égetőinek. Városunk ipartörténetének e szegmense méltó arra, hogy emlékét megőrizzük, bemutassuk.

A gyűjtők tagjai a Monarchia Bélyegestégla-gyűjtők Egyesületének, amelynek célja a helyi és az egykori Monarchia területén működött téglagyárak, égetők termékeinek beazonosítása, megőrzése. A hajdanán Szentesen működött gyárak meghatározó szerepet töltöttek be városunk gazdaságában, és épületeink zöme ezekből a téglákból épült fel.

Képgaléria:

navigate_before
navigate_next
  1. A „Veker-zugi” kultúra néven ismert régészeti lelőhely

A lelet-együttes a szentesi Koszta József Múzeumban, valamint a Magyar Nemzeti Múzeumban található. A Szentes-Vekerzugi szkíta temetőrészlet emblematikus jelentőséggel bír a hazai és külföldi régészeti szakirodalomban egyaránt. A kiemelten védett régészeti lelőhely Szentestől északra az Ágas-halom nevű kiemelkedés oldalában található. A hazai szkíta sírokban gyakoriak az ételmellékletek (fotó).

Képgaléria:

navigate_before
navigate_next

(Móra József képviselő javasolta a „Veker-zugi” kultúra néven ismert régészeti lelőhely települési értéktárba való felvételét.)

 

Vélemény, hozzászólás?