Hírek Kiemelt hírek Térség

Újabb hőségriasztás

Dr. Müller Cecília tisztifőorvos az ország egész területére vonatkozóan 2021. július 13-én (kedd) 00.00 órától, 2021. július 15-én (csütörtök) 24.00 óráig II. fokú hőségriasztást rendelt el.
A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kéri a lakosságot és a hazánkban tartózkodókat, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását.
Nem szabad megfeledkezni a bőr védelméről sem, 11 és 15 óra között lehetőség szerint árnyékba kell húzódni. A szabadtéren dolgozók illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen. Ne hagyják a gyermekeket, állatokat tűző napon parkoló autóban. Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot.
Az átlagosnál melegebb időjárás megterhelő az egészséges szervezetre is, illetve bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt. Vannak különösen veszélyeztetett csoportok, ilyenek például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intjük, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg.
Akik szabadságukat vízparton töltik, kerüljék a déli órákban a napozást, hűtsék le magukat mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. Ajánlatos több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni.
A légkondicionálóval felszerelt helyiségek szentesi listája:
Szentes Ipartelepi út 2-6 LIDL áruház
Szentes Tóth József utca 10-14. Művelődési és Ifjúsági Ház
Szentes Csongrádi út 67 Parkcenter üzletsor (Takko, Kik, Müller, Aldi)
Szentes Kossuth utca 29-31 Penny Market
Szentes Alsórét 258 TESCO
Ezeket, nyitva tartásuk függvényében bárki igénybe veheti.
Június 24-e óta tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban. Ez azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek 200 méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A tüzek megelőzése érdekében a dohányzók ne dobják el az égő cigarettacsikket, mert a száraz növényzet nagyon könnyen meggyulladhat. Idén már több, mint hatezer tűz volt a szabadban, a leégett terület pedig akkora, mintha 7060 focipálya égett volna le.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat Csongrád-Csandá megye területére (is) haramdfokú figyelmezetést adott ki, mivel nagy területen 27 fok, néhol 29 fok körül alakul a napi középhőmérséklet.
(címlap: Czeglédi Zsolt)

Vélemény, hozzászólás?