Kiemelt hírek Szentes

Újabb köztéri alkotás: Emléktábla sh. Furkó Kálmánnak

Szentesen, június 23-án, a dr. Papp László Városi sportcsarnokban rendezték meg a Fiatal Oroszlánok Világbajnokságát, vagyis a III. Össz Kyokushin Karate Világbajnokságot – súlycsoportos gyermek, serdülő, ifjúsági, junior, U-25 Knock-Down Kumite és gyermek, serdülő, ifjúsági, junior, felnőtt férfi –női Kata világbajnokságot.

A megméretésre 21 országból több mint 600 versenyző nevezett. A sporteseménnyel párhuzamosan a sportcsarnok előtti Sosai Oyama Emlékparkban, a karate VB-n résztvevő versenyzők és vendégek előtt két japán sintó pap tartott szakrális ceremóniát, ennek keretében felavatták Shihan Furkó Kálmán emlék-kövét.

Az ünnepségen megjelent Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője, Szabó István, honvédelmi államtitkár, Dr. Mészáros János, a MOB alelnöke, a Magyar Karate Szakszövetség elnöke, Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója, és a nagy tiszteletnek örvendő, shihan Furkó Kálmán, ny. ezredes, karatemester.

 

A japán shinto papok hagyományos szertartást mutattak be a shihan Brezovai Sándor által létrehozott shinto szentélyben, majd Farkas Sándor és maga a 8 danos mester felavatta az Emléktáblát. Így most már két alapítónak állított emléket a szentesi karatemester: Sosai Oyamának, aki megalkotta a Kyokushin karatét, és Shihan Furkó Kálmánnak, akik Magyarországon meghonosította ezt a karate stílust.

 

 

Az ünnepség után késő estig zajlott a Fiatal Oroszlánok Világbajnoksága.

Fotók: Lantos Imre

Vélemény, hozzászólás?