Csongrád Hírek Kiemelt hírek

Újabb nyertes pályázat Csongrádon

Csongrádon már szinte minden héten indul egy-egy újabb nyertes projekt, a város és a civil szervezetek is sikeresen pályáztak. A TOP-5.3.1 kódszámú, Helyi identitás és kohézió erősítése Csongrádon című három éves programot ismertették a szakmai vezetők egy nyitórendezvényen.

navigate_before
navigate_next

A város egy nagy közösség, de benne az ember – legtöbbször – magányos. A projekt fő célja egy olyan közösség felkutatása, életre hívása és fejlesztése, melynek eredményeként egy jól működő, szervezett közösségi élet alakulna Csongrád érintett területein. Az összefogás, a közösség ugyanis csodákra képes. mindenkiben felmerül az igény, hogy a vele történt jó dolgokat megossza másokkal is, de a negatív élményeket is könnyebb elviselni egy közösség tagjaként.

Bedő Tamás polgármester szólt arról, hogy nem is egy, hanem két programot is ajánlania kell a résztvevőknek, hiszen a Cselekvő közösségek elnevezésű EFOP-os program Csongrád megyei mentorainak központja is Csongrádra került. A másik a közösségfejlesztésről szól, és mintegy 35 millió forintot fordíthatnak a programokra. Több pályázatot is nyert a város az utóbbi hetekben, hónapokban, amelyek közösségi célokat szolgálnak, így a csongrádiak és a környékben élők jobb közösségben érezhetik magukat.

Magát a Cselekvő közösségek programot Dóri Éva, a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Kft. szakmai vezetője mutatta be. Ez országosan 3 milliárd forintos program 3 évig tart és 3 nagy intézmény fogja össze. Az országos projekten belül lehetett kisebb mintaprojektekre is pályázni, Csongrád ebben is nyertes lett, a CsongrádON elnevezésű, városismereti kalandjáték tervével.

A Helyi identitás és kohézió erősítése Csongrádon projekt szakmai vezetője, Kecskés-Szabó Gabriella előadásából kiderült, hogy a város két területét célozták meg, a Belvárosban – amely nem a városközpontot, hanem a legrégebbi városrészt takarja – és a Bökényben élőket szeretnék bevonni. A projektnek egy beszédes, egyszavas nevet is adtak: Egybeköt. A két városrész erősen különbözik egymástól: a Belvárosban sok idős lakik, a bökényi lakótelepen, kertvárosi részben pedig elég sok a fiatal. A közösségfejlesztés, a lakosság bevonása zajlik majd ebben az évben, a célokat programok, rendezvények is szolgálják 2019. január 1-től.

A rendezvényt Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselője zárta: véleménye szerint rendkívül fontos projekt indult most. Ma, a XXI. században teljesen mindegy, hogy az ország melyik pontján vagyunk, a társadalomnak nincs meg az a kohéziója, az az együttműködése, amely szükséges a közösségek alkotásához. Ez a program egy űr próbál kitölteni. Sok sikert kívánt a feladathoz, hogy Csongrádon minél jobban működő közösségek jöjjenek létre.

Vélemény, hozzászólás?