Kiemelt hírek Szentes

Újdonságok a Koszta múzeumban – Omega relikviák Szentesen

Rendhagyó bemutatkozó és (tanév) indító programot szervezett a szentesi Koszta József Múzeum. Egyrészt sajtó-nyilvános formában bemutatták az intézmény régi és új munkatársait, másrészt ismertetették további elképzeléseiket, különös tekintettel múzeumpedagógiai tevékenységünkre.

A feladatára 60 napja kinevezett múzeumigazgató, Farkas László Róbert köszöntötte a megjelenteket, köztük a helyi önkormányzat képviselőit, az oktatási- és társ intézmények vezetőit. Dr. Demeter Attila, alpolgármester köszöntötte a jelenlévőket, és sikeres évet kívánt a múzeumnak.

Ezt követően az intézményvezető bemutatta munkatársait, a takarítónőktől kezdve a művészeti vezetőig mindenkit. Néhány kollégáját „meginterjúvolta” az igazgató, így volt lehetőségük részletesebben is beszélni munkájukról, közelgő terveikről.

A következő időszakban négy önkéntes (Huszákné Kiss Ilona, Csige Istvánné, Csorba Lászlóné és Pintér Lászlóné) segíti a gyűjtemény tevékenységét. A „régi” teremőrök mellett Koszt Ferenc az egyik új munkatársa, aki restaurátori munkaköréről részletesebben is beszámolt.

A régészeti csoportot is négyen alkotják: Király Edit (csoportvezető), Filep Fanni, Kovács Sándor és Szabó Dániel. Közülük Kovács Sándor beszélt részletesebb terveiről: Felgyő környékén olyan ásatásokat végeznek, ahol eddig ismeretlen eredetű repülőgép roncsok is találhatók.

A múzeum új gazdasági vezetője Pusztai Ágnes lett, dr. Mód László néprajzos visszatért egykori munkahelyére (2019 januárjáig önkéntesként), és Beke Mari is (ő múzeumpedagógusként). A „visszatérőek” sok újítást kívánnak bevezetni, amivel élményben és minőségben szeretnének még többet nyújtani a múzeumbarátoknak.

Dr. Nátyi Róbert művészettörténész, a REÖK művészeti vezetője is vállalt művészettörténészi feladatot a Koszta József Múzeumban. Többek között kijelentette: képzőművészeti kiállításokkal lehet közönséget becsalogatni a múzeumba. Jobban ki kell használni a múzeum névadójának Koszta művészi örökségének nimbuszát. (Erről beszél a cikk alatt látható videón)

Részt vett a programon, és hozzá is szólt Balázs József, a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ igazgatója. Reményét fejezte ki, hogy a jövőben még gyümölcsözőbbé válik a múzeum és az iskolák közötti kapcsolat, ezeket a múzeum által nyújtott élmények fűzhetik szorosabbra. Megköszönte az együttműködést a szentesi önkormányzatnak is.

A találkozó végén „robbantotta” mondandóját a múzeum igazgatója: sikerült a nemzetközileg is ismert Omega zenekar relikviáiból egy kiállítást előkészíteniük, melyet majd  ez év november 16-án Zorán Sztevanovity nyit majd meg.

Képgaléria:

 

navigate_before
navigate_next

 

Vélemény, hozzászólás?