Kiemelt hírek Térség

Újra lehet fürödni a mártélyi szabadstrandon

Még 2018. június 27-én Mártélyon, a holt-tiszai szabadstrand üzemeltetője ismeretlen eredetű szennyeződés miatt tett bejelentést. A mártélyi Holt-Tisza vízterében kékes-zöldes elszíneződés volt látható, amely a vízparton és a műtárgyak, csónakok körül megrekedve még intenzívebb volt.

 

A természetes fürdőhely üzemeltetését a CSMKH Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal Hatósági Népegészségügyi Osztálya átmenetileg felfüggesztette. Időközben az Alsó-Tiszavidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) elvégezte a szükséges vízkezelői feladatokat. 2018. július 6-án, azaz ma a hatóságok helyszíni szemlét végeztek, valamint ismételten vízmintát vettek. A kékes elszíneződés már nem volt látható, helyét a holtág megszokott növényzete és a zöldalgák vették át. A laboratóriumi vizsgálatok a ciano baktériumok számának jelentős csökkenését igazolták, az eredmények alapján a víz minősége megfelel a természetes fürdőhelyek kijelöléséről és üzemeltetéséről szóló 78/2008. (IV. 3.) Korm. rendelet előírásainak.

 

Az üzemeltetővel történt egyeztetés alapján a szabadstrand 2018. július 7-én, vagyis holnap 8 órától már fogadja a fürdőzőket.

 

Vélemény, hozzászólás?