Hírek Kiemelt hírek Szentes

Újra nyilvánosak a szentmisék – és más örömhírek

Sok örömteli hír övezi a szentesi Szent Anna templomot, illetve a híveket.
Elsőként említjük, hogy a püspöki határozat szellemében április 12-től ismét „kinyitnak” a katolikus templomok kapui, így a Kurca-parti római katolikus templom is nyilvános misére várja híveit április 18-án. (Egyébként március 10. és április 11. között, az online módon megtartott 21 misét 27938-an tekintették meg – a Szentesi Gyors adatai szerint.)
Április 18-án – a járványügyi szabályok további betartásával – 9 órakor lesz a szentmise, 10.30- kor pedig a diákmise. Erre az alkalomra – a szeged-csanádi püspök közbenjárásával – több száz gerberával kidíszítették a templomot.
Jól haladnak a plébánia, a CS-M Ép Kft. által végzett felújítási munkálatai. Az utcai front már elkészült, a színválasztással igyekeztek harmonizálni a közeli megyeháza, illetve a járásbíróság épületével. Jelenleg az udvari homlokzat renoválása folyik. Felújításra várnak a nyílászárók, valamint az ablaküvegek kicserélése hangszigeteltre.
A mintegy 10 millió forintba kerülő munkák március elején kezdődtek, remélhetően április végén befejeződnek. Meg kell említeni, hogy a felújításra több mint hatszázezer forint adomány érkezett a hívektől, illetve a plébánia anyagi megtakarításait is ide csoportosították. Itt jegyezzük meg, hogy 2019-ben a tetőzet részleges felújításával sikerült a beázási pontokat megszüntetni, így a Plébánián esztétikus körülmények várják az egyházközség 12 csoportját, akik közösségi foglalkozásaikat itt tartják.
Az elmúlt napokban vált nyilvánossá, hogy a Magyar Templom-felújítási Program keretében a Szent Anna Egyházközség 15 millió forintot kapott. László atya elmondta, hogy nagy örömmel tölti el a támogatás, viszont ez csak a kezdet lehet a 19. században épült templom felújításához.
Az 1910. évi nagyobb renoválás óta csak kisebb felújításokat tudtak elvégezni, ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy most több statikai gondra is fény derült. Szakmérnökök felmérése alapján állíthatjuk, hogy ha a közeli időkben nem történik meg ezek kijavítása, akkor gyorsuló mértékben fog növekedni a templom állagromlása, akár életveszélyessé is válhat.
Tehát a kormánytól kapott támogatásnak meg van a helye, de valószínű, hogy újabbakra is szükség lesz egy teljesebb körű rekonstrukció elérése érdekében.
László atya, az egyházközség plébánosa optimista, hiszen összetartó családként, 12 közösséggel együtt tudja szolgálni a híveket, és ezt a szolgálatot tartja a jövőben is kiemelkedően fontosnak. Az eddigi közös eredmények pedig predesztinálják az egyházközséget arra, hogy megkapják azokat a támogatásokat, amelyekkel lehet javítani a szolgálatteljesítés tárgyi körülményeit.
Lehet, hogy egy kép erről: belső tér

Vélemény, hozzászólás?