Hírek Kiemelt hírek Térség

ÚJRA VÁRT AZ ANGYALVÁR

Több éves hagyományra nyúlik vissza a Vár az Angyalvár! elnevezésű mindszenti program. Az idén szeptember 10-én fogadta a vendégeket az elvarázsolt ‘házikó’ a Szabadság utcában, számtalan szebbnél szebb foglalkozással, különleges látnivalóval.
Ebben az esztendőben – a Nemzet tehetségeiért díjas Beke Mária művészetpedagógus, fő szervező kérésére – a Zsámbéki-medencében élő, népi iparművészekből álló Iharos Népművészeti Egyesület látogatott ide Dél-Alföldre, hogy bemutassa a tájékukon “honos” korongozás, bőrözés, nemezelés, hímzés, ördöglakat készítés, szalma v. gyékényfonás, faesztergálás fortélyait is eláruló tevékenységüket, valamint termékeiket.
Ezeknek a mesterségeknek itt is vannak (akár) mestereik, de jó volt látni, tapasztalni mások tudását, önzetlen tapasztalat-átadását, és a mindezt körülvevő vidám hangulatot. Sokan megnézték, illetve kellemes élménnyel távoztak az Egyesület tagjainak munkáiból válogatott kiállításról.
A szentesi illetőségű Medgyesi István “Vasveréb Pütti” kovács (természetesen) éppen végezte munkáját, előtte sokan töltöttek el hosszabb időt, hiszen manapság ritkán találkozik bárki is a kovácsolás akár apró részleteivel.
Az Angyalvár (régi parasztház) gangján ‘gasztro terasz’ alakult ki, az Őrangyal vegetariánus látványkonyha (Szeged) telepedett le, akik pluszban még egy hamisitatlan dél-alföldi babgulyást is (fekete babból) bográcsoztak. Mellettük mások sajtokat, fűszereket, gasztro portékákat kináltak.
Lehetne írni még sok mindent, hiszen ennél jóval több volt a látnivaló, de inkább a figyelmükbe ajánlom az Ament Évával, az Iharos Népművészeti Egyesület elnökével (grafikus, bútorfestő, népi iparművész, Tárnok település díszpolgára) készített interjút, no és a képgalériát.

Vélemény, hozzászólás?