Hírek Kiemelt hírek Szentes

Újraindult a Közéleti Kávéház

A volt Petőfi Cukrászdában kezdte meg működését Közéleti Kávéház, amely az intézmény (lassanként tíz éve történt) bezárásával megszűnt. A „cuki” összesen negyvenkét meghívott, köztiszteletben álló vendéget fogadott, akik vállalták, hogy életükből még több minden eláruljanak – mert ez volt a sorozat leegyszerűsített lényege.

Az akkori kezdeményezők dr. Dobos András, szemész specialista állatorvos, és Horváth Zoltán, a volt Petőfi cukrászda vezetője most felújították a programot, és november 8-án a Petőfi Caféban ismét életre hívták a fórumot.

Különleges volt az újrakezdés: tartottak egy kiállítás megnyitót, és ezt követte a hagyományos, meghívott vendéggel történő beszélgetés.

 

Dr. Dobos András, az alkotó nagy barátja, elhozta Bíró Jenő festményeit, és abból egy rögtönzött, ideiglenes tárlatot rendeztek be. Egy üveg  whisky mellett (ez volt a festő kedvenc itala), a doktor úr beszélt a jelenlévőknek a kolorista és impresszionista festőről.  A „polihisztor” festő vakító színeket használt, művészetére jellemző az erőteljes kifejezésmód, valamint a hektikus alkotási folyamat.  Száznál is több festménye található köz- és magángyűjteményekben.

 

A megnyitót követően dr. Dobos a Közéleti Kávéháznak helyet adó Petőfi Café vezetőjét, Dömsödi Imrét „mutatta be” a közönségnek. Az üzlettulajdonos és konyhafőnök beszélt vendéglátói pályafutásáról, a gasztronómia mai jelentőségéről, a hazai ízek megjelenítésének fontosságáról.

Horváth Zoltán is szót kapott. Egyrészt kifejezte örömét, hogy részese lehet a sorozat „felmelegítésének”, másrészt beszélt az általa nagyon imádott cukrász szakmáról, a szíve csücskéről: a Petőfi Cukrászdáról, egyes süteményekről.

A hagyományoknak megfelelően a Közéleti Kávéház vendége és közönsége közösen döntötte el, ki legyen a következő, december 6-án esedékes program meghívott vendége, előadója. A választás dr. Kovács Gyula, címzetes főorvos és háziorvosra esett.

Képgaléria (f.: Lantos Imre és a szerző):

navigate_before
navigate_next

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?