Hírek Kiemelt hírek Szentes

Ukrán szerzők művei a könyvtárban

A Krúdy Gyula Baráti Kör és a Szentes-Csongrád Rotary Club tagjai felolvasó estet tartottak április 14-én Szentesen, a Városi Könyvtárban.
A program – most már hagyományosan – Paulovics Tamás vers-felolvasásával kezdődött.
Ezt követően az est szerkesztője, dr. Horváth György néhány szóval “felvezette” a bemutatandó darabok szerzőit, rövid tartalmát.
Nyikoláj Gogol (ukrán származású orosz író), az orosz irodalom klasszikusa, az orosz széppróza és drámairodalom egyik legnagyobb hatású alakja, 1832-ben kezdett a Kérők című darab megírásába. A mű lényege ekkor még egy választani képtelen menyasszony és körülötte felvonuló férfiak karikaturisztikus megjelenítése volt.
A pályatársak nagyra értékelték Gogol jellemrajzait, de többen hiányolták a cselekményből azt a mozgatórugót amely a történet eseményeit és a tűpontos karikatúrákat összeköti.
A vígjáték új verziójában jelent meg Padkaljoszin és Kacskarjov alakja, akik a darab főszereplőivé lettek – Padkaljoszin beteges félelme a házasságtól és a döntéstől válik azzá a koherens lelki folyamattá, amely a menyasszony, Agafja házasodási pánikjával egyesülve a cselekményt mozgatja.
Így vált egy szellemes műből a lélek sötét bugyrait, titkos félelmeit és kétségbeeséseit is megmutató komédia.
A szintén ukrán Nyikolajevics Osztrovszkij: Erdő című vígjátékából is hangoztak el részletek. Itt minden az erdő körül forog. Gurmizsszkaja asszony, a sokat megélt tulajdonosnő hébe-hóba elad belőle egy darabot, hogy az éppen kiszemelt fiatalembernek apanázst tudjon adni. Az erdőben randevúzik titokban a két ifjú szerelmes, akik nem lehetnek egymáséi, mert nincs pénzük hozományra.

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?