Hírek Kiemelt hírek Szentes

Ünnepség az iparosoknál

A Szentes és Vidéke Ipartestület október 17-én ünnepséget rendezett, melynek során bemutatták a felújított oktató-, konferencia- és rendezvénytermet, valamint elhelyezték Szenyéri János, tiszteletbeli szentesi iparos emlékfotóját.

A résztvevőket Kádasi Zoltán, az Ipartestület elnöke köszöntötte, majd ismertette a most felújított terem munkálatainak előzményeit, és hozzátette: oktatásra, előadásokra, családi-baráti-céges összejövetelekre is igénybe vehető.

A résztvevőket Kádasi Zoltán, az Ipartestület elnöke köszöntötte.Mellette balról Szabó Zoltán Ferenc, jobbról Bőhm Sándor és Kis-Rácz Antal.

A testület székházában megtartott eseményen megjelent Juhos János, az Ipartestületek Országos Szövetségének (Iposz) alelnöke is, aki hozzászólásában arra hívta fel a figyelmet, hogy napjainkban nagy szükség van az iparosok helyi összefogására. Gratulált az Ipartestület székházának ízléses és praktikus felújításához, ami még inkább erősítheti az itt kialakult iparosok közti barátság, családias hangulat erősítését.

Áradta Németh László, az Iposz elnökének üdvözletét, aki viszont a hagyományok ápolásának is nagy jelentőséget tulajdonít.

Hozzászólt a jelen lévő Szabó Zoltán Ferenc polgármester is, aki arról beszélt, hogy a helyi iparos szervezetben tapasztalt kisebb „válságot” sikerült gyorsan megszüntetni, mára ismét sokszínű közélete van a helyi iparosoknak, munkájukra lehet számítani.

Ezt követően Juhos János alelnök két kitüntetést adott át. Szirbik Imre leköszönt polgármester az Iposz Elismerő Oklevelét vehette át. (Ugyanebben az elismerésben részesült a Szentesi Gyors is.)

A program további részében Szenyéri Jánosra (1841-1920), a leghíresebb szentesi tekerős és tekerőkészítőre emlékeztek. Úgy is hívták “a tekerő gyáros”, mert családjával abból élt, hogy tekerőket készített. 1896-ban bronzérmet nyert a szegedi kiállításon hangszerével.

A szentesi iparosok már régebben testületük tiszteletbeli tagjává választották, ebből a meggondolásból Csiszár Endre, Szenyéri Dániel (Szenyéri János fia) ükunokája egy fényképes albumot ajándékozott a testületnek.

Az Ipartestület vezetői a székházban, az alapító zászlójuk közelében helyezték el a Szenyéri János életét bemutató tablót – a Szenyéri család leszármazottainak jelenlétében.

A rendezvényen tekerőlanton közreműködött Zöldi Lászlóné, háromszoros KÓTA-díjas népzenész, valamint Balla Tibor, többszörös Arany Páva- és Vass Lajos-díjas népművész.
A linkre kattintva Zöldi Lászlóné Katika muzsikájából láthatnak egy részletet:
//youtu.be/K4UTRG7jRPE

A “Zöldág” Hagyományőrző Szakkör tagjai néptánccal és népdalok éneklésével színesítették a műsort.

Képgaléria:
//www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=3162562217148247

Vélemény, hozzászólás?