Kiemelt hírek Térség

Ünnepség – kitüntetések – szórakozás

Látványos katonai programmal és a kenyérhez kötődő, mezőgazdasági néphagyományokkal ünnepelte államalapításunkat és Szent István Királyt a Csongrád Megyei Önkormányzat, a Csongrád Megyei Kormányhivatal, és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark.

A Csongrád megyei Szent István-nap a Magyar Honvédség 170 éves fennállására éppúgy emlékeztette az érdeklődőket, mint államalapító szent királyunk szellemi örökségére és az ünnephez kötődő népszokásokra. Az emlékpark területén a Magyar Honvédség több alakulta is tartott statikus bemutatókat (köztük a szentesi 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki ezred is), az Árpád-emlékmű előtti ünnepségen pedig katonai ceremónia közepette menetzászlót kapott a szeged járási önkéntes területvédelmi tartalékos század.

Az ünnepségen részt vett Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője, dr. Juhász Tünde, megyei kormánymegbízott, tartalékos ezredes, Kakas Béla, megyei közgyűlési elnök és Szpisják József dandártábornok, a MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnokhelyettese.

Juhász Tünde (az önkéntes tartalékosok egyenruhájában elmondott) ünnepi beszédében többek között kijelentette: „Hazánk szolgálata hazafias kötelességünk, napjainkban ezt sok területen tudjuk teljesíteni: tanárként, katonaként, állami tisztviselőként. Az önkéntes műveleti tartalékosokhoz csatlakozni azonban ennél sokkal erősebb elkötelezettséget jelent!”

A Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület által adományozott menetzászlót ünnepélyes keretek között Szilágyi Árpád adta át első megyei területvédelmi tartalékos századnak.

Az ünnepnap szónoka Farkas Sándor Szent Istvántól kapott örökségünkről, annak megőrzéséről, valamint az előttünk álló nem kisebb, de megoldható feladatokról beszélt.

Az ünnepséget követően szerkesztőségünknek ezt mondta erről:

 

A legmagasabb szintű megyei elismeréseket Kakas Béla, megyei közgyűlési elnök adta át.

A Csongrád megye közigazgatásáért díjat dr. Végh Ibolya (Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal vezetője) kapta.

A Csongrád megy Közművelődéséért díjat Szűcs Katalin (Mórahalmi Általános Iskola ig. helyettese), Bagitáné Szécsényi Mária (mindszenti ny. iskolaigazgató, alpolgármester) és a Szegvári Tűzköves Hagyományőrző, Ismeretterjesztő, Kulturális Alapítvány vehette át.

A Csongrád megye sportjáért és ifjúságáért díjat Bán Sándor (Hódmezővásárhelyi úszóedző) kapta.

Megyei Alkotói Díjban részesült:

Mihály Béla, a Szentes Városi Fúvószenekar karnagya

Makói Forgatós Táncegyüttes

Mórahalmi Parasztkórus

Az új kenyeret a hagyományoknak megfelelően Kiss-Rigó László megyés püspök szentelte meg. Az ünnepség végén háromszáz, a Magyarok kenyere programban gyűjtött búzából sütött kenyeret osztottak szét, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jóvoltából.

Képgaléria:

navigate_before
navigate_next

Az ünnepi műsorban közreműködött a makói Forgatós Táncegyüttes (és a Szegvári Dobbantó Néptáncegyüttes), a sepsiszentgyörgyi Harmónia kamarakórus és a Hódmezővásárhelyi MH 5. Bocskai István Lövészdandár Helyőrségi Zenekara. A műsorvezető Varga Márta (CsmKH szóvivő) volt.

 

Természetesen a nemzeti ünnep alkalmából az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban egész nap a kézművesek vásári standjai fogadták a látogatókat a Nemzeti Összetartozás Szobra körül. A skanzenben az aratással és a gabonával kapcsolatos néphagyományokkal ismerkedhettek az érdeklődők. Látható volt működés közben cséplőgép, a látogatók kipróbálhatták a kézi darálást és őrlést valamint megnézhették, nagyanyáink hogyan sütötték kemencében a kenyeret, és meg is kóstolhatták.

 

 

Vélemény, hozzászólás?