Hírek Szentes

Utazás a 20. század elejére verssel, zenével, fotókkal.

Szentesen október 1-én, a Fridrich Fényírda előtt Kortörténeti emlékképek rendeztek egy komplex jellegű előadást. Dr. Béres Mária, a szervező Koszta József Múzeum igazgatónője köszöntötte a vendégeket, és mondta el programjuk lényegét.

Csige Istvánné múzeumpedagógus tartott bevezetőt Fridrich János napfény-fotográfiai műterméről. Az Atelier 1905-ben történt megnyitásától 80 éven keresztül volt eredeti funkciójában Szentes város meghatározó fényképészeti műhelye.

 

Újjáépítését követően 1997-től a szentesi Koszta József Múzeum ipartörténeti bemutató helye lett az ország egyetlen vidéki fényírdája. Korhű belső terében Fridrich János és lányai, illetve más szentesi fotográfusok felvételei, műszerei, eszközei és szerszámai tekinthetők meg.

Emellett jelentős fényképészeti- és művészettörténeti szakirodalom, mintegy 150 db 1880 és 1960 közötti kiadású könyv illetve sorozat, valamint fotó-periodikák bekötött évfolyamai is megtalálhatók itt.

A korszakot verssel, zenével, korabeli fotókkal és személyes visszaemlékezésekkel a jelenlévők közül többen is „illusztrálták”, így egy közvetlen hangulatú, családias légkörben elevenedett meg a 20. század első felének Szentes városa, az itteni élet.

Képgaléria (f.: Lantos Imre):

navigate_before
navigate_next

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?